Jakou máte zkušenost z akumulátorem Life Po, je to takový velký rozdíl oproti olověným?Nebo je to zase nějaká móda?
Upravil Fun dne 04.02.2026 10:13,
před 3 měsíceAhoj
Pořídil jsem si 2x 100 Ah a jsem nadmíru spokojen. Úspora hmotnosti 30 kg a oproti 2x 95 Ah olova co jsem měl je "využití" kapacity úplně někde jinde. A ceny jsou už také jinde než dřív. Určitě doporučuji.
agm 110Ah - 34kg
lifepo 200Ah - 25kg
co se týče nabíjení a provozu v zimě obecně už bych do lifepo nešel.
Jan NovacekČlenPřidáno
před 3 měsíceLiFePO4 230Ah - 19 kg ... Prodávají se i vyhřívané baterie, nebo baterie pro nabíjení od -10°C.
Nějaké rozdíly kromě váhy by nebyly?
Jan NovacekČlenPřidáno
před 3 měsíceOlověná baterie (AGM / GEL)
Výhody:
- nízká pořizovací cena
- funguje s původní elektroinstalací
- lze nabíjet i pod 0 °C
- snadná výměna kdekoliv
Nevýhody:
- využitelných jen cca 50 % kapacity
- vysoká hmotnost (≈ 20–25 kg / 100 Ah)
- krátká životnost (300–600 cyklů)
- rychlý pokles napětí
- pomalé nabíjení
LiFePO₄ (lithium)
Výhody:
- 95 % využitelné kapacity
- nízká hmotnost (≈ 10–15 kg / 100 Ah)
- dlouhá životnost (2 000–6 000 cyklů)
- stabilní napětí
- rychlé nabíjení
- bezúdržbové, BMS ochrana
Nevýhody:
- vyšší cena
- nenabíjí se pod 0 °C (pokud nemá vyhřívání)
- často nutná úprava nabíjení (DC-DC, jiný profil)
Moc se mi líbí přirovnání FUNa, taky mám Lifepo. Je to jiný svět. J.
PetrMČlenPřidáno
před 3 měsíceTechnicky bylo vše řečeno, doplnil bych jen možnost odběru většího proudu, mám ji 7let (200Ah) a už bych nikdy neměnil. Zatím jsem se nikdy nedostal do stavu, že bych neměl elektriku, a to nemám solár a preferuji stání na divoko.
Upravil PetrM dne 03.02.2026 17:40,
před 3 měsíceTakže si to veznem jinak, cena za 200 lifepo i vše kolem s prací 50000, gelové budu měnit každé 3 až 4 roky, dvě gelovky 90,cena asi 7000, a teď otázka, za jak dlouho se to srovná? Byl jsem několikrát v zimě ve Španělsku, samozřejmě na divoko a ještě jsem mi nestalo že by mi došla šťáva.V zimě na hory nejezdím, když tak do termálu kde jsem na elektřině.
FunHlavní administrátorPřidáno
před 3 měsíceV takovém případě nemá smysl přecházet na lithium. Pro tvoje použití nepřináší žádnou velkou výhodu.
Pokud jen svítíš, nemáš měnič ani výkonné spotřebiče, nejezdíš v zimě nebo funguješ převážně na elektřinu v kempu, olovo ti naprosto postačí.
Pro Funa, ty jezdíš ale hlavně po kempech né?podle příspěvků, nemyslím třeba Řecko.