tom3d napsal:
@tom3d - Dik za nasměrování. Přikládám foto štítku(typ PP C2 L) a foto nádržky, po vyndání držáku toal. papíru. Ten binec na fotce asi vysvětluje, proč to protékalo. Vyčistím, propláchnu. Čerpadlo je to modré dole. Je tam i ten ventil? Čerpadlo je zjevně níž než konec hadice která ústí do mísy. Tak mě není úplně jasné, jak to protékalo. Když to celé proplachnu vlažnou vodou s odstraňovacem vodního kamene, tak tím snad nic nezkazím?
Tento WC já neznám, a tak jsem to zadal AI a posílám ti její odpověď. Snad to pomůže:
U modelu Thetford Cassette C2 L (vyráběného přibližně do roku 2000) je protékání vody ze splachovače do mísy obvykle způsobeno jednou z následujících příčin:
1. Vadný solenoidový ventil (u modelů napojených na centrální nádrž)
Pokud je váš karavan vybaven centrální nádrží na vodu (nikoliv vlastní nádrží přímo v záchodu), průtok vody ovládá elektrický solenoidový ventil.
Problém: Ventil se může zaseknout v otevřené poloze kvůli vodnímu kameni nebo nečistotám, případně může být poškozen mrazem po zimě.
Projev: Voda do mísy přitéká neustále nebo pokaždé, když v karavanu pustíte jiný kohoutek (protože čerpadlo v systému vytvoří tlak).
2. Uvolněná nebo zlomená hadička v nádržce (Sifonový efekt)
U verzí s vlastní splachovací nádržkou může dojít k tzv. sifonovému efektu.
Problém: Uvnitř splachovací nádrže je hadička, která musí být upevněna pomocí klipů nad hladinou vody. Pokud tyto plastové klipy prasknou a hadička spadne pod hladinu, voda začne samovolně vytékat do mísy samospádem.
Řešení: Je nutné demontovat ovládací panel (držák na toaletní papír nebo horní kryt) a hadičku znovu připevnit nad hladinu, například pomocí stahovací pásky.
Doporučení pro diagnostiku:
Pokud voda teče jen tehdy, když běží čerpadlo v kuchyni/koupelně, hledejte chybu v solenoidovém ventilu.
Pokud voda teče trvale, i když je čerpadlo vypnuté (a máte vlastní nádržku na splachování), zkontrolujte uchycení hadiček pod horním krytem.