Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Vytéká voda v záchodu - ale není zaseknuté splachovaní

Poslední aktualizace před 1 měsíc
upmanupmanČlen
Přidáno před 2 měsíce
Zdravím, podivná to věc - při spláchnutí záchodu (klasické kazetové) modrým čudlíkem po uvolnění voda nepřestává téct, ale pomalu přicmrndává - až se zaplní toaletní mísa (trvá tak 2h). Mám klasické čerpadlo, při stisku tlačítka je slyšet, při uvolnění přestane tlačit.

Voda tak vytéká samospádem - asi odešla nějaká zpětná klapka. Napadá vás kde hledat nebo co s tím je? Díky moc
Sport freaks family, havlicekpetr.cz, Dethleffs Globebus i 11 2010, ročně +100 dní v průměru na cestách, free camping rulez
S
sarikČlen
Přidáno před 2 měsíce
podle toho co popisuješ, tak máš typ (nevím přesně jak jej pojmenovat ale řekl bych že je to typ co má natáčecí WC)
a ten modrý čudlík jak píšeš nezapne defakto čerpadlo ale uvolní elektroventil (něco jako kohoutek) a pak teče voda
a máš pravdepodobne v tomto případě tlakové vodní čerpadlo. takže bych to videl že závada v netesnosti toho ventilu u toho elektoventilu. Samozpádem to téc nemůže nebot nádrž na vodu je níž.
Takhle bych to videl já
upmanupmanČlen
Přidáno před 2 měsíce
Diky, mám klasické 12V čerpadlo Comet 19l už asi 4. - pokaždé vydrží tak 3 roky. Na vývodu čerpadla je je. Takový ten zpětný plastový mezikus, co zabraňuje vodě natéct komplet zpět do nádrže = když pustíme v kuchyni vodu, hned teče.

U toho wc je to záhada no ale už mu je 15 let a jediné, co jsem měnil (teď je už 3.) je C20 nádrž. Skoro bych sázel na to, že u vývodu ze záchodu byla také zpětná klapka a ta odešla; no ale kde ji hledat…
S
sarikČlen
Přidáno před 2 měsíce
tak to nevím myslel jsem že máš tlakové čerpadlo, které sepne samo když klesne tlak, tohle čerpadlo spínáš že do nej pustíš proud takže opravdu já nevím ale znejvetší prvdepodobností odpoví nekdo kdo bude mít s tímto skušenost
S
sarikČlen
Přidáno před 2 měsíce
ješte me napadlo, pakliže nemáš tlakové čerpadlo tak nemůže být závada třeba že je nekde blbej el. dotyk a čerpadlo tím pádem stále nebo třeba vlivem nejakýho otřesu nesepne? odpovídalo by to tomu že Ti čerpadlo dlouho nevydrží jinak to není možné kdyby nádrž na vodu byla vejš než wc tak jak píšeš by to bylo samospádem možné ale nádrž na vodu máš na 100% níž
S
sarikČlen
Přidáno před 2 měsíce
nedá me to tak jsem ješte nad tím přemyšlel a coby možná byla nejvetší pravdepodobnost je ta že máš za čerpadlem tlakovou nádobu a tím pádem máš v hadicích nejaký tlak a jak jsem psal už víše tak Ti netěsní elektromagnetický ventil (kohout) a jelikož tam je ten tlak tak to slabe protéká (kape) takže vymen ten el. ventil bude s nejvetší prvdepodobností dole ve wc
upmanupmanČlen
Přidáno před 2 měsíce
Dik moc, musim se mrknout az se vratime z Finale z lezeni. Zatim jsme ucpali vyvod Patexkou a splachuje se cyklo lahvi Smile
A
APSERVISNováček
Přidáno před 2 měsíce
Mám jiný karavan a taky bez tlakového čerpadla. Voda je vedena v pryžových hadicích. Když vypnu čerpadlo (na panelu) a otevřu jakýkoliv kohoutek, tak "natlakování" hadic ještě vytlačí dost vody.
Podle mého názoru, je závada v elmg. ventilu, který uzavírá splachování. U Knause je vidět po vyndání kazety na stěně, na levé straně. Odhadl bych to na netěsnost tohoto ventilu (vodní kámen, smítko). Vyndat, vyzkoušet, profouknout, vyčistit.
upmanupmanČlen
Přidáno před 2 měsíce
Díky moc, už jsme se vrátili domů, takže budu mít klid rozebrat a podívat se. Přesně jak píšete, i po vypnutí 12 V a otevření Kohoutů stejně vytéká z vodovodu - celkem dost vody, jak je to natlakováno. Takže jasně, pokud stejný tlak prochází poškozeným ventilm, tak je jasná příčina. Jinak nám pomohl špunt do odtokového otvoru v míse.
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 2 měsíce
Ideální je najít štítek WC, tam je napsaný typ. Ale jak to popisuješ, domnívám se, že ti netěsní el.mag. ventil, který se otevře po zmáčknutí tlačítka, které zároveň spustí ponorné čerpadlo. Ventil je v prostoru kazety. Pokud nepůjde nějak vyčistit třeba octovou vodou, tak jedině vyměnit. Ventil jsou dva druhy, já měl 90°.
PetrM Připojili následující obrazek:
zachod_03_2_1.jpg
J
JménoČlen
Přidáno před 2 měsíce

APSERVIS napsal:

@APSERVIS - Mám jiný karavan a taky bez tlakového čerpadla. Voda je vedena v pryžových hadicích. Když vypnu čerpadlo (na panelu) a otevřu jakýkoliv kohoutek, tak "natlakování" hadic ještě vytlačí dost vody.
Podle mého názoru, je závada v elmg. ventilu, který uzavírá splachování. U Knause je vidět po vyndání kazety na stěně, na levé straně. Odhadl bych to na netěsnost tohoto ventilu (vodní kámen, smítko). Vyndat, vyzkoušet, profouknout, vyčistit.

Ten stálý tlak vody bez tlakového čerpadla mě překvapuje, to tam je nějaká zpětná klapka ?
Já mám spínače v kohoutkách a po vypnutí se tlak normálně vrátí skrz ponorné čerpadýlko zpátky. A po zapnutí po době delší než skoro hned je i poznat aspoň vteřinová prodleva, než voda přiteče - a pokud teče okamžitě, musím rodině důrazně připomenout dovírání kohoutků, aby čerpadlo nezůstávalo běžet nonstop.
Jsem za absenci nějakého zpětného ventilku za cenu ještě nepatrně nižšího komfortu teda i rád, protože při topení trumou skrz samodomo výměník ohřívám i vodu a pokud někdo zatopí naplno a zapomene pustit rozfuk (nebo by omylem vypnul napájení tepelně spínaného cirkulačního čerpadla), vyvařená voda z výměníku čerpadlem probublá zpátky do nádrže ...
Jinak splachování mám naštěstí ruční pumpovací, i když ani to není bezporuchové a musel jsem ho už opravovat.
Ale jestli to elektrické používá něco na způsob pračkového napouštěcího ventilu, a že nejspíš ano, tak tam bude opravdu stačit sebemenší nečistota, aby to netěsnilo. Mám po baráku rozvod nefiltrované užitkové vody ze studny na praní a splachování a každou chvíli protéka některá pračka nebo splachovadlo, ale většinou se to naštěstí kolísáním tlaku zase propláchne samo, jen výjimečně musím něco čistit nebo profukovat.
Upravil Jméno dne 23.02.2026 21:51, před 2 měsíce
T
tom3dNováček
Přidáno před 2 měsíce
Založil jsem trochu zmatečně jiné vláno k vlastně stejnému problému. Na https://www.svetk...-thetford/ jsou návody na Thetford záchody.
Jak jsem z toho vyrozuměl, existují 3 typy:
C2 - elektrické splachování z vlastní splachovací nádrže (to mám já)
C3 - elektrické splachování ze společné nádrže karavanu (asi problém tazatele tohodle vlákna)
C4 - mechanické splachování z vlastní spalchovací nádrže
Mě občas (třeba přes noc) proteče větší množství vody ze splachovací nádrže do odpadní. Nic nevrčí (čerpadlo nezapíná) , nic není vidět, nic není pod tlakem. Jindy třeba měsíc v zaparkovaném karavanu neproteče nic.
Asi jediná možnost kudy to může téct je přes to splachovací čerpadlo. V těch návodech je i návod na jeho výměnu.
Zkusím ho vyndat a podívat se na něj. Dělal jste to někdo?
Možná by pomohlo i jen to propláchnout něčím proti vodnímu kameni? Tím se snad nic nezkazí?
Upravil tom3d dne 06.03.2026 15:02, před 2 měsíce
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 2 měsíce
V první řadě, pokud hledáš radu, musíš napsat NA CO ta rada má být. Právě proto, že těch záchodů je spousta typů, je potřeba napsat tvůj. Najdeš ho na štítku v prostoru kazety, viz vzor v příloze. Pokud má záchod splachování takové, že žene vodu do mísy čerpadlo, je tam určitě ještě elektromagnetický ventil. Ten po sepnutí čerpadla otevře a pustí vodu. Tyto ventily jsou stejné jako u praček, jen jsou na 12V a taky o hodně dražší. Uzavírací kužel je plastový, a tak stačí drobná nečistota a už netěsní. pak voda "občas" může samovolně protékat do mísy a naplní ji. Ventil je také v prostoru kazety, nebo jinde podle tytu WC. Může pomoct, když se vyndá, profoukne nebo propláchne, nejlépe i octovou vodou. Dělal jsem to několikrát. Pokud ani po tomto zásahu netěsní, sedlo je moc poškozené a musíš koupit nový.
Upravil PetrM dne 12.03.2026 19:01, před 2 měsíce
PetrM Připojili následující obrazek:
zachod_01_2_1.jpg zachod_03_2_2.jpg
T
tom3dNováček
Přidáno před 2 měsíce
Dik za nasměrování. Přikládám foto štítku(typ PP C2 L) a foto nádržky, po vyndání držáku toal. papíru. Ten binec na fotce asi vysvětluje, proč to protékalo. Vyčistím, propláchnu. Čerpadlo je to modré dole. Je tam i ten ventil? Čerpadlo je zjevně níž než konec hadice která ústí do mísy. Tak mě není úplně jasné, jak to protékalo. Když to celé proplachnu vlažnou vodou s odstraňovacem vodního kamene, tak tím snad nic nezkazím?
tom3d Připojili následující obrazek:
img_20260316_161951.jpg img_20260316_163129.jpg img_20260316_163229.jpg
M
MetylČlen
Přidáno před 2 měsíce
Tady zadnej ventil nevidim, jen cerpadlo a hadice k trysce. Mmchdm, me takhle hajzlik protejkal, kdyz ta gumova tryska byla spatne zastrcena (nekdo se v tom v servisu hrabal a nezacvaknul to poradne hluboko). Jednak to kapalo a pokud byla hladina vejs, tak to odteklo a druhak mela tryska blbej smer, takze pri splachovani vzdycky trpel zachod lehkou inkontinenci. Po vycisteni a spravnem zastrceni je definitivni klid.

Tohle je zajimave, pokud je ta nadrzka schopna vytect, i kdyz je hladina pod tryskou. V te hadici se voda drzet nebude. Cerpadlo ma obehove kolo, ale zadny z5ny ventil, takze po zastaveni motoru hadice nabere tryskou vzduch a voda z ni pres cerpadlo stece do nadrzky.

Stran toho bordelu, vetsinou jde o rasy a vodni kamen. Ale ty rasy v te stojici vode ziji velmi spokojene i pres chemii. Ja to cisteni moc neprozivam, protoze bych to delal porad. Obvykle to vezmu octovou vodou a kartacem, co byl puvodne na sklenice a mam ho prave na cisteni ruznych takovychto veci.

Ve tvem pripade bych se zameril na hladinu a tu trysku. Pokud nekde stojis sejdrem a hladina olizuje tu trysku, tak v pripade jeji netesnosti by to odtekat mohlo, napriklad. Eventualne, jestli ti to netece plnicim hrdlem. Pokud vidim dobre, tak tam mas takove to 'U' hrdlo, ktere se plni vodou zvenci, po otevreni dvirek. Tohle hrdlo miva casem problem, ze prestane tesnit bud v tom vodorovnem otocnem pantu a nebo v O-krouzku na tom hrdle, kde je spoj dvou trubek a ma byt otocny, aby se pred zimou z toho 'U' dala vylit voda. Parkrat to otocis a prave ten sediment poskodi O-krouzek a ten zacne kapat. Takze pokud je plnici hrdlo uvnitr nadrzky pod hladinou, tak to proste pres to kape az vykape. Pokud si clovek nevsimne, ze ma okolo kazety nejak podezrele nabryndano, nemusi ho to napadnout. Ja jsem tohle resil vymenou toho hrdla za nove.
Upravil Metyl dne 16.03.2026 18:31, před 2 měsíce
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 2 měsíce

tom3d napsal:

@tom3d - Dik za nasměrování. Přikládám foto štítku(typ PP C2 L) a foto nádržky, po vyndání držáku toal. papíru. Ten binec na fotce asi vysvětluje, proč to protékalo. Vyčistím, propláchnu. Čerpadlo je to modré dole. Je tam i ten ventil? Čerpadlo je zjevně níž než konec hadice která ústí do mísy. Tak mě není úplně jasné, jak to protékalo. Když to celé proplachnu vlažnou vodou s odstraňovacem vodního kamene, tak tím snad nic nezkazím?

Tento WC já neznám, a tak jsem to zadal AI a posílám ti její odpověď. Snad to pomůže:

U modelu Thetford Cassette C2 L (vyráběného přibližně do roku 2000) je protékání vody ze splachovače do mísy obvykle způsobeno jednou z následujících příčin:
1. Vadný solenoidový ventil (u modelů napojených na centrální nádrž)
Pokud je váš karavan vybaven centrální nádrží na vodu (nikoliv vlastní nádrží přímo v záchodu), průtok vody ovládá elektrický solenoidový ventil.

Problém: Ventil se může zaseknout v otevřené poloze kvůli vodnímu kameni nebo nečistotám, případně může být poškozen mrazem po zimě.
Projev: Voda do mísy přitéká neustále nebo pokaždé, když v karavanu pustíte jiný kohoutek (protože čerpadlo v systému vytvoří tlak).

2. Uvolněná nebo zlomená hadička v nádržce (Sifonový efekt)
U verzí s vlastní splachovací nádržkou může dojít k tzv. sifonovému efektu.
Problém: Uvnitř splachovací nádrže je hadička, která musí být upevněna pomocí klipů nad hladinou vody. Pokud tyto plastové klipy prasknou a hadička spadne pod hladinu, voda začne samovolně vytékat do mísy samospádem.
Řešení: Je nutné demontovat ovládací panel (držák na toaletní papír nebo horní kryt) a hadičku znovu připevnit nad hladinu, například pomocí stahovací pásky.

Doporučení pro diagnostiku:
Pokud voda teče jen tehdy, když běží čerpadlo v kuchyni/koupelně, hledejte chybu v solenoidovém ventilu.
Pokud voda teče trvale, i když je čerpadlo vypnuté (a máte vlastní nádržku na splachování), zkontrolujte uchycení hadiček pod horním krytem.
M
MetylČlen
Přidáno před 2 měsíce
Ad 1) to splachovadlo solenoid nema, na fotce je videt cerpadlo.
ad 2) na fotce je videt nezlomena hadicka se smyckou vedouci nad hladinu (na hadici je videt, kam saha hladina)
T
tom3dNováček
Přidáno před 1 měsíc
Dík za rady.
Ad 1) ten ventil tam asi fakt není, ale ještě jsem to čerpadlo nevyndal
Ad 2) sifon efekt mě taky napadnul. Jeden konec hadice je s čerpadlem v nejnižším místě nádrže, druhy konec je ale poměrně vysoko, takže takhle by vyteklo max do výšky toho vypouštěcího konce. Stejně tak, kdyby tam ta hadice nebo tryska do mísy netěsnila. Jinudy to snad protékat nemůže? Divný, že to protékalo jenom někdy. Měsíc mi to stálo naplněné a se skoro úplně prázdnou odpadní nádrží beze změny. A pak 2-3 noc kempování se odpadní nádrž zaplnila z cca 25% na 90%.
M
MetylČlen
Přidáno před 1 měsíc
Ta tryska je dost vysoko na to, aby pres ni proteklo tolik vody. Staci dat k ni zevnitr na noc suchy sracak a rano uvidis. Kdyby teklo hrdlo, neskonci to v odpadni nadrzi, tam je moc slozita cesta, vcetne velkeho tesneni. Pocitam, ze mas tim padem i vodu na klapce.

Sifonovy efekt tady fungovat nebude. Navic ne takhle, to by byl jinej ficak.
T
tom3dNováček
Přidáno před 1 měsíc
Na klapce mokro bylo. Ale jinde ne, teklo to jen do odpadní nádrže. No teď je to přes zimu vypuštěné, vyschlé. Vyčistím to, napustím a budu sledovat. Teď alespoň vím, kudy se tam leze...
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: upman, sarik, APSERVIS, PetrM, Jméno, tom3d, Metyl
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 40
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025