Dobrý den Všem, bohužel jsem nenašel odpověď na svou otázku ve fóru a dovolím si tedy založit nové vlákno. Všem moc děkuji za případné odpovědi.
Mám Fendt 470 Platin r.v. 2002. Do karavanu jsem si přidal baterii 95 Ah AMG, prvotně zamýšlenou jen jako pohon moveru a na střechu dal panel Solarfarm 200wp s regulátorem Epever
MPPT solární regulátor EPsolar XDS2 100VDC/ 10A série XTRA - 12/24V. Chtěl jsem jen mít baterii pořád nabitou. Teď jsem se ale rozhodl, že by bylo dobré ho zároveň využívat i pro 12v okruh v karavanu. Potřeboval by jsem radu jak zapojit, aby bylo vše funkční. Myslím tím spínaných 12v z auta (když táhnu) a aby nevznikl problém při zapojení v kampu na 220 když tam začne elektroblok pouštět 12v. Existuje takové řešení? Pro nabíjení baterie mi stačí pouze solar. Moc díky za radu jak na to.
Nejdříve sem dej foto původního energobloku co máš v karavanu. Nejlépe i foto s odkrytými konektory. Někdy jde baterka připojit přímo do EBL.
Zítra vyfotím, bohužel EBL připojení baterie neumožňuje.
Karlic: v popisku té bedny za 25 tisíc principielně nevidím nic, co by chybělo vyřazené UPSce vřazené na vstup 230V do rozvodu přívěsu, tedy kromě nabíjení ze sítě, což běžná UPSka zajišťuje max amprérou a blbým stabilizovaným napětím. Já si takovou upravil, aby její výstupní trafo dokázalo po přepnutí vypínačem, ovládajícím armádu relátek, sloužit také jako silná nabíječka, regulaci jsem zvolil primitivní pulzní tyristorovou (jednodušší obdoba řízeného usměrňovače) vestavěnou s chladičem do prostoru po původní baterce, doplnil 2 větráčky a jejich teplotní řízení. Kromě vlastního času zadarmo, materiál ze šrotu nebo za pár korun :-)
A dobíjení za jízdy z auta podobně jako popisuješ, po pár vyhořelých zastrčkách autozapalovače jsem vyvedl v kufru 60A modelářský konektor, přívod mám od baterky šestkou, totéž dál do přívěsu, 2 licny protažené silnou plochou bužírkou není problém skřípnout do těsnění kufru. A jako booster mám v krabičce s větrákem paralelně dva čínské asi 10A step-up regulátory bez omezení proudu, které tak zajišťuje jen kombinace možností cívky a kondíků uvnitř za podpory odporu přívodu a možností altíku, který to v horku moc nedává :-)
Je to jednoduché, bastlíř co se týká elektriky skutečně nejsem. Chybí tam znalosti :-) Budu upřímný, měnič/nabíječ Victron Energy Multiplus za 25 000,- určitě pořizovat nebudu. Baterii skutečně primárně používám pro mover a abych byl schopný na nezbytně dlouhou dobu jet z 12v okruhu. Pouze světla, čerpadlo apod. Snažím se co nejvíc využívat připojení v kempech a stellplatzech. Jen prostě nechci pořád myslet na to, že než se připojím v kempu tak musím odpojit baterii a solár.
Nejdřív opravdu začni upřesněním typu toho elektrobloku, ať víme, co z něj leze do 12V rozvodu, to, že nemá přímo kontakt označený jako baterka ještě nemusí znamenat, že by ji nešlo připojit prostě paralelně buď přímo, případně přes nějaké udělátko. Spínaných 12V z auta za jízdy využíváš jen k napájení lednice, nebo chceš i dobíjet, když máš solár a z baterky chceš napájet jen drobnosti ? Třeba pro mě je silné nabíjení z auta zásadní, protože solár mám jen starý maximálně "160W" (s jen PWM regulátorem využitelných cca 110w při přímém poledním osvětlení, reálně v něj v celodenním průměru leze pár desítek wattů) a 64Ah baterku při využívání i pro částečný příhřev vody dokážu ve stínu vysát za den až dva). Ale netrávíme dovolenou v jednom kempu, většinou 2-4 dny na místě a přejedeme jinam, takže po 2-3 hodinách jízdy je baterka zase plná.
Mam stejne stareho Fendta, taky Platin, ale 650. Po analyze toho, co nabizi trh, jsem skoncil na vlastnim bastleni a dal to dokupy asi za dvojku. Samozrejme z auta booster, prepinani nabijeni baterie boosterem/230 VAC nabijeckou a prepinani mezi baterii a EB Fendt, protoze ten s baterii nepocita. A ochrana prilisneho vybiti baterie. Cely jsem to zadratoval na univerzalce a prisrouboval do skrine s baterii. FVE nemam, nechtel jsem dalsi kila na tahani, resim to dobijenim za jizdy + centralou. Ale FVE by stejne visela paralelne na baterii spolu s nabijeckou 230 a boosterem z 12 V. To je asi to nejjednodussi.
Ještě snad jedna otázka. EBL v karavanu mám teda Dometic MK140. Zvažoval jsem zda pokud bych připojil baterii z karavanu místo přívodu spínaných 12v z auta, ty nepotřebuji, zda by to fungovalo. Předpokládám že v EBL je relé které při připojení karavanu na 220v v kempu ten přívod z auta odpojuje. To by bylo asi nejelegantnější řešení. Nebudete vědět?
ja kdyz jeste mel karavan,tak jsem to vyresil uplne jednoduse.vytahnul jsem si do bedny plus a minus od baterky na mover,dal stejnou 13ku jako je na aute ,pripojil to na pozici 9 a 13.po odprahnuti jsem tam pripojil zastrcku z vleku a vse bezelo jako kdyz to je pripojene na auto.nabijecku baterie jsem tam mel uplne obycejny bosch z kelly za asi 990kc ktera baterii dobijela po pripojeni na 230v.neni to zadny technologicky zazrak ale vlek svitil a voda tekla.
Upravil karabinka6318 dne 21.02.2026 11:52,
před 2 měsícePro Tomáš 1978.
Je to tak jak uvažuješ. Nejjednodušší je odpojit 12V z auta a na svorky připojit
karavanovou baterii. V EBLu je relé které tu baterii automaticky odpojí po
připojení karavanu na 230V.
Důležité!!! Hned u plus svorky baterie musí být pojistka, potom bateriový odpojovač
a až potom kabel do EBL.
No, u mne to tak nebylo. EB jen prepinal mezi 12V z tazneho auta a 220/12VAC trafem. S akumulatorem se tehdy nepocitalo a EB ji nepodporoval.
Takze jsem musel vyresit prepinani 12V auta a EB sam, abych mohl pres booster dobijet baterii, ale pritom napajeni EB behem jizdy bezelo z auta a ne z baterie (zkreslovalo by to nabijeci proud boosteru). Dalsi vec byla, prepinani nabijeni boosterem a nebo z nabijecky 230 VAC pri pripojeni na sit. No a nakonec ochranny obvod baterie proti hlubokemu vybiti, protoze jsem dal AGM a ne LiFePO4, kde by odpojovac mel byt soucasti balanceru.
Schema jsem si delal jen pro sebe na papir tuzkou 'na prase', zadny Eagle apod. Pokud bude zajem, vyhrabu to a nafotim. Desku kontroly vybiti a booster jsem koupil v Hadexu za par babek, relatka dalo suple. Jak to vypada na univerzalce ted nenafotim, karavan je pod folii. Polezu tam az tak za dva tydny. Ale alfa a omega je schema.
Upravil Metyl dne 21.02.2026 18:33,
před 2 měsícePokud schéma najdete, tak budu rád. Předem díky.
Koukám teda, ten "elektroblok" je jen takový polotovar, nebo aspoň bych krabici s trafem, usmerňovačem a pojistkami tak bral. Ač na to podle popisku není určen, zkusil bych praktickym připojením baterky paralelně na usměrněný výstup, "jako moc" ji bude dobíjet - má smysl napětí měřit jen s připojenou baterkou v průběhu a ideáně zároveň pro představu buď nabíjecí proud, nebo odběr trafa ze sítě. Pokud by mělo docházet k přebíjení, šoupnul bych před baterku buď jednoduchý tyristorový (pulzní) regulátor (funkčně jednoduchá obdoba řízeného usměrňovače), nebo nastavitelný napětím řízený odpojovač za pade z Alíku, jen bych ho posílil větším relátkem - po dosažení nastaveného napětí by se baterka odpojila a dle nastavené hystereze zase připojila buď po odpojění ze sítě, nebo občas na chvíli dobíjení po poklesu svého napětí - podle toho, jakým směrem by se to zapojilo.
Já v přívěsu žádný elektroblok nemám, vše mám (přes lištu patic pojistek vyrvanou z pojistkovky z favoritu) natvrdo paralelně, dobíjení z auta přes step-up (jen lednice a vše ostatní za jízdy je napájeno ještě před ním kvůli snížení ztrát, po odpojení od auta se přepne na baterku přívěsu). Původní zapojení bylo, že z auta šlo jen čerpadlo a 2 žarovky, ostatní bylo na 230V nebo přes trafo vyvedené do 7 pin zásuvky na oji, kam se píchla zastrčka tažného přes mlhovku :-), vše jsem předělal a doplnil plno dalšího pro plnohodnotný provoz na 12V libovolně z baterky, sítě, či auta a zachoval i vše původní na 230 pro připojení do sítě nebo z baterky přes upravenou UPSku, sloužící zároveň jako silná nabíječka (použil jsem obráceně její výstupní trafo).
Před časem jsem někomu odtud řešil fyzicky na poměrně novém autě nějaký problém s elektrikou, konkrétně už si nepamatuju auto ani problém, ale co si pamatuju, že tam origo taky elektroblok v podstatě nebyl, celý 12V rozvod byl napájen parelelně zapojenou baterkou a zdrojem 13,8V, žádná atomová věda, žádný přepínání, jen za jízdy to relé připojilo ještě ke startovačce a lednici. A takhle je to podle mě ideál :-)
Pokud je baterie jen tak natupo k EB, snadno se stane, ze se hluboce vybije, protoze EB je hloupy a nema zadnou ochrannou elektroniku. Pokud pak chci nabijet baterii, je dobre zajistit, aby se mi nabijeci proud netoulal nekde po kabelu do auta. Staci zapomenout odpojit auto a uz mit kabel na 230 VAC zapojeny a muze nastat prekvapeni.
Nabijet AGM baterii efektivnim 12 V napetim nevidim jako idealni napad. Bezne olovo v pohode, ale u AGM bych byl opatrnejsi. V pripade LiFePO4 pak zalezi, co ma rad balancer. Ty spicky si u nezatizeneho trafa snadno sahnou i na 18 V.
Ja jsem EB zachoval, protoze se mi nechtelo prekopat celou kabelaz. Akorat jsem musel rozsortyrovat stabilizovane a nestabilizovane napeti, protoze nektere LED nemaji nestabilizovane rady. A bohuzel 230 VAC jsem musel zachovat kvuli rozfuku Trumy, kde jsou dva ventilatory, ale oba na 220 VAC. Az budu mit naladu, hodim je po psovi a dam tam vysokoteplotni BLDC 12 VDC motory.
Upravil Metyl dne 22.02.2026 15:28,
před 2 měsíceSchema jsem vyhrabal. Z boosteru (Hadex, nebo Alik, stejnej zdroj) se vyhodi vystupni rele a misto nej se zapoji Re3 (vodice + a -), aby se relatkem nespinalo relatko. Re3 je totiz trvale zapojene, pokud je zaply V1 a jede se z baterie.
V2 odpina 230 VAC nabijecku, protoze v te moji je vystupni relatko a cyklicky cvaka, coz v noci nemusim poslouchat.
Samozrejme Re3 silove, ja ho mam na 80 A, aby neco vydrzelo a pritom mi pridrzny proud kotvy nevycucnul baterku za odpoledne.
Upravil Metyl dne 22.02.2026 15:23,
před 2 měsíce
Metyl Připojili následující obrazek: