FunHlavní administrátorPřidáno
před 1 měsícVčera mi vyměnili brzdové kotouče. Destičky byly také téměř na konci života. Už zase můžu vyrazit.😊😉👍
Upravil Fun dne 19.03.2026 08:44,
před 1 měsíc
Fun Připojili následující obrazek:
Jako, cucel jsem na to jako tele, takhle vyzobanej kotouc jsem jeste nevidel.
no mě to čeká dnes odpoledne ... taky tam mám 1mm a čidlo opotřebení nějak nezahlásilo ....
před 1 měsícČidlo mi také nic nehlásilo. Až jsem pochyboval, jestli fungují. Ale prý fungovala. 😁 Kdyby kotouč nepraskl, tak by se brzy ozvaly. 😉
Kotouce hniji, i kdyz se nejezdi. Zejmena, kdyz se do tech chladicich zeber dostane treba solanka jen z te triste, kterou kola behem jizdy delaji. To pak tahne vzdusnou vlhkost samo i behem stani nekde pod pristreskem.
V tomhle mam vyhodu karavanu, ze bubny cistim tak nejak kdyz je nalada, zato tazne auto je daily-car a navic firemak, takze je opecovavane neustale. I takova drobnost, jako spotrebak, byl jeden z faktoru nekolikaleteho rozhodovani mezi karavanem a bydlikem.
Kdybych byl byval volil obytnak, tak neco hodne staryho, bez turba a dalsich vysokotlakych vyfikundaci. To pak jde opravit snadno kdekoli v Evrope a i kousek dal. Kdyz mi v pujcenym bydliku odeslo vysokotlake cerpadlo na motoru s najetymi 60t na jihu Francie, nadseny jsem nebyl.
Kazde ma svoje, nakonec jsem sahl po karavanu, holt ho musel dovybavit na standard bydliku a ted jsem spokojeny.
Upravil Metyl dne 20.03.2026 11:14,
před 1 měsícTo "čidlo" není nic jiného než drátek v destičce, který se probrousí. Ale je jen v jediné z destiček, u ostatních se asi předpokládá srovnatelné opotřebení, což v reálu ne vždy zcela platí.
Ja mel podobnou zkusenost. Rozpadly se mi desticky. Konkretne ta bez cidla. Dost me to prekvapilo, protoze to bylo par let po koupi. Nastesti se predni brzdy daji snadno vymenit svepomoci. Youtube pomohl.
U druheho auta jsem ale byl v servise, protoze na technicke jedna strana brzdila hur nez druha a to i zadni a rucni. Vymena vseho vysla na balik. Ale brzdy jsou zaklad.
před 1 měsícNeproběhlo to úplně bez komplikací. Od levého kola se postupně začaly ozývat dost nepříjemné zvuky. Za Poděbrady jsem se po telefonické domluvě se servisem otočil zpět. Bylo to prasklé ložisko. Vyměnili mi ho naštěstí na počkání.
Takže jsem na výstavu dorazil až na druhý pokus.😉 A poslední levná nafta je samozřejmě fuč.😢
Upravil Fun dne 23.03.2026 09:49,
před 1 měsícZdravím,
ta fotka kotouče mne docela šokovala, můžeš napsat jak máš autíčko staré?
Myslím, že to pro řadu z nás může být docela užitečná info.
A popřipadě ještě kolik zim jsi odjezdil.
Díky.
před 1 měsícUž je to 9 let. Já už podobné fotky viděl, takže mě to nepřekvapilo. Jezdím celoročně.
Fune díky za info, mne to opravdu překvapilo. Takový kotouč jsem ještě neviděl a popravdě by mne nenapadlo tam hledat problém.
Ale je fakt, že pod auto už dobrých 40 let nelezu a tehdy se kotouče asi dělali jinak, nebo z lepších materiálů. A nebo se míň solilo
A na to se přišlo když ti mněnili to ložisko?
A zbývající korouče na tom byly stejně, nebo to byla černá ovce?
před 1 měsícŠpatně to brzdilo. Bylo to tím, že levý kotouč byl prasklý. Viz úvodní obrázek. Po výměně kotoučů to sice brzdilo dobře, ale ložisko vydávalo velmi nepříjemné zvuky. Při demontáži jim prasklo. Po výměně ložiska je vše v pořádku. .
Zadní kotouče jsou dobré. Tuším, že nejsou žebrované, ale vcelku.
ps: ten druhý kotouč jsem neviděl, ani ty zadní
Upravil Fun dne 23.03.2026 18:00,
před 1 měsícZadni byva u dodavek kombinovany buben s kotoucem (u starsich aut). Buben kvuli rucce a nezavislosti na hydraulickem okruhu (i kdyz je dvouokruhovy). Takze kotouc samotny je uzsi a tim padem se ani nemusi tolik chladit, takze nema zebra. Ostatne ono obecne plati, ze pri pohybu dopredu ti pri brzdeni jde vetsi vaha na predni napravu.
Novejsi auta to mivaji ruzne, nekdy jde rucka mechanicky na desky a nekdy je tam motor, ktery to mechanicky stahne, atd.
Jan NovacekČlenPřidáno
před 1 měsícPeugeot Boxer 2018 (předpokládám, že Fiat Ducato / CItroen Jumper bude stejné) má zadní kotouče plné a ruční brzda je bubnová / mechanická pomocí táhla + lanovodu.
Přední brzdy nové před 2 lety / 35 000 km najeto a hranku už mají, ale rezavé skoro vůbec nejsou.
Rezavých, až shnilých a prasklých kotoučů jsem už viděl spousty. Ale že by při výměně kotouče prasklo ložisko, to slyším prvně. Nicméně, jeden z největších "zabijáků" kotoučů je parkování ve vlhku. Na trávě, na zahradě, ale i třeba na štěrku. A pak samozřejmě krátké jízdy v zimě. Ocelolitina je prevít.
Ja mam dve garaze, jednu v baraku, kde muzu topit a druhou uplne studenou, venku. Kotouce mi hnily tam i tam, pokud to bylo v zime. I kdyz jsem zatopil, jakmile solanka ztracela vodu a stala se hustsi, o to vice kotouce zrala. Kdyz jsem auto nechal ve studene garazi, tak vlhkej vzduch se na kotoucich vysrazel.
Ja jsem ten boj vzdal a kotouce beru jako spotrebak, ostatne nestojej nejakej randal a kazdej je v pohode muze vymenit sam, neni to veda.
Ono teplem nejen že se ta solanka koncentruje, ale taky veškerá chemie urychluje :-(