Srovnávat budu Eura Mobil S 515 MS na podvozku Citroen Jumper 2.0 HDi, r.v. 2002 a GiottiLine Siena 322 na podvozku Fiat Ducato 2.2 Multijet r.v. 2024 (X290).
Budu srovnávat první dojmy s GiottiLine a 4 roky soužití s Eura Mobilem. To znamená, že jsem zvyklý na Eura Mobil a některé věci si zatím v GiottiLine neumím představit, nebo si je představuji jako méně komfortní.
Není to asi fér srovnávání, ale nějak začít musím.
Výhody GiottiLine:
• pohodlnější řízení
• automatická převodovka
• tempomat
• silnější motor a tím i vyšší cestovní rychlost
• zadní příčné dvojlůžko bez nutnosti používat žebřík
• stejná výška stropu nad zadním dvojlůžkem (srovnej s typickou alkovnou)
• prostorná lednice
• pohodlná koupelna se sprchovým koutem s pevnou zástěnou
• garáž
Výhody Eura Mobilu:
• zásoby čerstvé vody, překvapivě o více jak 20 litrů včetně vody v bojleru
• ukazatel naplnění nádrží ukazuje po procentech a ne po 25 % jako v GiottiLine
• ergonomičtější pracovní plochy, kde kromě jídelního stolu je asi metr dlouhý pult nad lednicí a úložnými skříňkami
• lepší rozložení úložných prostor – pod podlahou pro věci „špinavé“ a potřebné jen občas (kabely, vyrovnávací klíny, kempingový nábytek, kompresor), v prostoru bydlíku pak vše ostatní – potraviny, oblečení, knihy, hry, hygiena, úklidové prostředky
• kultivovanější zvukový projev nástavby při jízdě. Zkrátka neline se z zní tolik zvuků při jízdě po nerovnostech jak z nové nástavby. Tohle je asi zatím největší mínus nové obytky – zvuky. Charakterově to jsou zvuky uvolněných plastových částí - nejsou to kovové zvuky, ani trvalé zvuky např. rezonující se otáčkami motoru, ozývají se při přejíždění i minimálních nerovností. Možná si to sedne po plném naložení, nebo se mi podaří určit místa, odkud se zvuky linou. Pokud někdo někdy procházel podobným problémem, hodily by se mi tipy na problematická místa.
Přesně ...obytka z roku 1995 kterou jsme měli nevrzala , nic se nepříčilo prostě tiché auto - ne motor.
Obytka z roku 2021 sice jede dobře ale ty zvuky co občas vydává ....a nejvíc na začátku sezony když není nadupaná věcma tak to je fakt hrůza .......
A nejvíc lituju že nemám ten starý diesel (ze kterého lezl takový bílý plyn z výfuku) když předjíždím skupinu cyklistů .
Tak já doufám, že časem přijdu na to, co kde vrže, co se kde dá utáhnout, co se kde dá vypodložit a vycpat.
Už mě napadla myšlenka, že bych se začal pídit po tom, jestli by ve staré obytce šel vyměnit motor legálně tak, aby to jelo lépe, aby jízda po dálnici nebyla utrpením a aby se průměrná cestovní rychlost zvedla nad 50 km/h.
Ale protože jsme měnili i z důvodu alkovny a škrabání se nahoru, tak nakonec myšlenka padla a já se modlím, aby se nám v novém bydlíku líbilo a abychom s ním zažili mnoho příjemných dobrodružství.
U obytky, která je do 3,5t. je problém s tím, že pokud má nabídnout trochu výbavu, tak se používají lehké a tudíž nepříliš tuhé materiály. Mám polointegrál, který jsem kupoval nový a také jsem se tím dost nervoval.
Časem něco vychytáš a na něco si zvykneš.
Klepal se držák s televizí, tam pomohla mechová samolepka. Dalším zdrojem je zástěna ve sprše, pomohlo nechat viset osušky přes její horní hranu,a zavřít dveře mezi ložnicí a salonem. Nejvíc mne štvala horní postel, kterou vůbec nepotřebujeme, tak jsem ji zakurtoval na pevno. O volně se pohybujících sklenicích v ledničce se ani není nutno zmiňovat. Remisky na oknech zajišťuji pružnou přeskou na suchý zip. Samolepicí minidorazy ve výklopných dvířkách jsem vyhodil a nahradil mechovými dutými profily. Ve své práci různé těsnicí profily používám, tak mám kde brát, kupuji to v metráži z Gumexu.