Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Pokles výkonu solárního systému

Poslední aktualizace před 4 dny
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 7 dní
Ahoj všem. Potřeboval bych poradit. Cca před měsícem mi naráz spadl výkon solárů ze cca 200W na cca 45W. Protože to bylo v těch největších vedrech předpokládal jsem, že byl MPPT regulátor Victron přehřátý a proto omezil výkon. Dnes při prvním dalším výjezdu se mi to stalo znovu i když není takové teplo. Zresetoval jsem regulátor a pár vteřin dobíjel 200 W a znovu spadnu na cca 45 W. Prohodil jsem MPPT regulátor za starší dnes již náhradní PWM regulátor a rázem se dobíjelo 180W. Myslíte, že mohl MPPT regulátor odejít do věcných lovišť díky přehřátí. Děkuji za všechny rady a názory.
J
JménoČlen
Přidáno před 7 dní
Nikdy jsem sice karavanový mppt regl nepitval a vlastně ani neměl v ruce (jen manuálně řízený bez chytré logiky, případně jsem stavěl mppt střídač pro ohřev vody doma), ale z principu je jeho funkce přímo závislá na stavu kondíků, kterým mohlo přehřátí zkrátit životnost, pokud už třeba nebyly uplně fit a díky tomu samy o sobě hřály víc, než je zdrávo. Začal bych tedy u nich změřením kapacity a esr.
A ještě předtím bych asi zkusil měřit, kolik voltů a ampérů skutečně leze dovnitř a ven, protože kdyby za plného oslunění na vstupu bylo třeba jen 13V při tom dobíjecím výkonu 45W, regulátor by v tom byl nevinně - tady vycházím dle uvedených 180w s pwm reglem z toho, že panel je pravděpodobně nějaký cca "18voltový" a nikoli s výrazně vyšším napětím a proudem jen 3-4A, kde by jeho "udušení" vadou mppt reglu vedlo k tak nízkému výkonu.
K
karlicČlen
Přidáno před 6 dní
To co píše AI níže dává smysl:
Ano, je velmi pravděpodobné, že MPPT regulátor dostal přehřátím zásah, ale nemusí jít o jeho úplné zničení. Podle vašeho popisu (po resetu chvíli dává 200 W a pak spadne na 45 W, zatímco starý PWM dává 180 W) regulátor fyzicky funguje, ale ochranná nebo měřicí logika ho záměrně škrtí.

​Díky tomu, že jde o Victron, máte k dispozici detailní diagnostiku přes aplikaci VictronConnect (přes Bluetooth).

​Proč MPPT spadá a PWM funguje? ​PWM regulátor funguje jednoduše tak, že panel "natvrdo" spojí s baterií a stahuje jeho napětí na napětí baterie. Nestará se o hledání ideálního výkonového bodu ani o složité výpočty. ​MPPT regulátor naopak neustále měří napětí, proud a vnitřní teplotu a přizpůsobuje měnič. Pokud po resetu najede na 200 W a po pár vteřinách spadne, znamená to, že jakmile dokončí startovací sekvenci a vyhodnotí senzory, řídicí čip aktivuje omezení (derating). ​Kde hledat příčinu (diagnostika v aplikaci VictronConnect)

​Než regulátor definitivně odepíšete, připojte se k němu přes aplikaci a zkontrolujte následující hodnoty ve chvíli, kdy výkon spadne na 45 W:

​1. Interní teplota regulátoru ​Extrémní horka mohla poškodit interní teplotní senzor na desce regulátoru. Pokud senzor vadně hlásí například 80^circtext{C} i při studeném startu, MPPT okamžitě omezí výkon na minimum, aby se "neustavil". ​2. Stav nabíjení (State) ​Podívejte se, v jakém režimu regulátor je: Bulk, Absorption, nebo Float? ​Pokud skočí do Absorption nebo Float, myslí si, že je baterie plná (nebo má špatně nastavené napěťové limity či typ baterie). ​3. Omezení maximálního proudu (Max Charge Current) ​Zkontrolujte v nastavení (Settings -> Battery), zda se přehřátím nebo resetem neupravil parametr Max Charge Current na nízkou hodnotu. ​4. Chování napětí panelů (V_{text{PV}}) ​Sledujte, co udělá napětí panelů při poklesu ze 200 W na 45 W. Pokud napětí vyletí hodně nahoru k napětí naprázdno (V_{text{oc}}), regulátor přestává odebírat proud. Pokud napětí prudce spadne, může jít o vadu na straně panelu/kabeláže, kterou MPPT odhalí, ale PWM ji obejde. ​Možné fyzické závady po přehřátí

​Pokud jsou nastavení v aplikaci v pořádku a regulátor dál škrtí výkon:

​Poškozené výkonové MOSFET tranzistory nebo proudové čidlo: Tepelný šok mohl způsobit degradaci pájených spojů (studený spoj) nebo poškození bočníku pro měření proudu. Regulátor si pak myslí, že jím teče vyšší proud, než ve skutečnosti teče. ​Vadná bypass dioda v solárním panelu: MPPT regulátory prohledávají výkonovou křivku panelu. Pokud přehřátím odešla dioda v panelu, MPPT může po startu uzamknout na špatném "lokálním maximu" (45 W). PWM tento proces nedělá, proto z panelu vytáhne alespoň hrubý proud.

​Pokud aplikace ukazuje nesmyslnou vnitřní teplotu nebo i při režimu Bulk a studeném chladiči proud sám spadne na ~3 A, odešel regulátor na úrovni hardware a bude nutná reklamace či výměna.
A
adnerČlen
Přidáno před 6 dní
Bohužel ve Victronu se nedá povrtat šroubovákem, páč je v protituningové zálivce
K
karlicČlen
Přidáno před 5 dní
No já se většinou setkávám s tím, že je baterie nabitá na 100%, Victron pro solár hlásí že dává minimum energie ze soláru a člověk si myslí, že je solár porouchaný. Ale ono je vše v pořádku, protože baterie je nabitá ...
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 5 dní
To že přestane nabíjet když je baterka plná je jasné. Když mě potkala tato příhoda tak jsem měl baterie nabité na cca 60 %. Ono to bylo asi tím přehřátím protože dali regulátor do dvojité stěny kde to nevětralo. Teď o víkendu mi nabíjelo PWMko jak zběsilé. Děkuji za rady a názory. Objednal jsem nový regulátor a uvidíme.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 5 dní
Ahoj @Tomik Králu,
Chce to aktivní chlazení regulàtoru, které Victron tuším nemá.
Jinak je to kompromis a dříve, nebo později se ocitne každý v situaci, že nabíkení ke omezeno.
M
MetylČlen
Přidáno před 4 dny
Pokud je evidentni, ze v elektronice je nejake poskozeni, pak se protituningova zalivka odstranuje v troube. Soucasne bezolovnate pajky maji bod tani vysoko nad 230 °C a pokud neni elektronika zapnuta, pak ji teplota lehce nad 150 °C kratkodobe nevadi. Vadi ale te pryskyrici. Zpravidla se pak vydrobi, respektive se necha presvedcit tvrdsim drevenym nastrojem.

Je to ale de facto zasah, ktery se dela, kdyz vsechno ostatni selze a bere se to stylem "bud to pomuze, nebo to poleti". Da se vyrobek do trouby treba na 160 °C, nekolik minut ohreje a pak se ta zalivka vyskrabe.

Pozor ale... pokud jsou tam elektrolyticke kondenzatory, muze tim zahratim dojit k jejich poskozeni. Neni problem je vymenit, problem je, ze mohou vystriknout horky elektrolyt do xichtu. Takze urcite pracovat v brylich a mit rukavice.

Berte to jako radu, jak to delame v prumyslu, kdyz potrebujeme ten humus dostat ven. Problem samozrejme muze byt, ze se odstrani pryskyrice jen z dostupne strany elektroniky, ale mezi desku a chladici teleso se clovek nedostane. Takze pak nejprve ocistit to, kam se da dostat, pak odpajet spoje k polovodicum, ktere jsou prisroubovane na teleso obalu, znovu dat do trouby a pak vyndat desku ven. Nasledne docistit pryskyrici, ktera byla mezi deskou a obalem (telesem).

Celkove je ale jasne, ze pokud tohle clovek dela u konkretniho vyrobku poprve, kdy nevi, co je ve kterem miste, snadno muze dojit k poskozeni.

V pripade tohoto regulatoru bych ho zkusil ochladit (chladici spray, nebo led), jestli skutecne teplota ma na jev vliv.
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 4 dny
Když jsem na problém s nabíjením přišel poprvé tak jsem dal k regulátoru ventilátor, ale nepomohlo to. V autě bylo 40,5 ° C 😂 a i v manuálu psali, že při teplotě nad 40 °C regulátor omezuje výkon. 😂
M
MetylČlen
Přidáno před 4 dny
To je ale dost blba teplota. Pro bezne domaci aplikace ma elektronika zvladat 60 °C, aby i ty nejtupejsi polovodice, ktere maji max 85 °C jeste fungovaly. U takoveho menice bych cekal max teplotu polovodicu 125 °C, tim padem podle chlazeni by okolni teplota byla nekde u 70 °C.

Takhle staci, aby bylo venku horko a byl spatnej odvod chladiciho vzduchu a uz to nefunguje.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 4 dny

Tomik Kralu napsal:

@Tomik Kralu - Když jsem na problém s nabíjením přišel poprvé tak jsem dal k regulátoru ventilátor, ale nepomohlo to. V autě bylo 40,5 ° C 😂 a i v manuálu psali, že při teplotě nad 40 °C regulátor omezuje výkon. 😂

Kup si Votronic a budeż mít po problému.
Věř mi, mám to nejen já vyzkoušené.
Modrá je dobrá, ale ne na solární regulátory do auta.
Mimochodem 40 C nic není, ale pasivně to neuchladí, ví to, nejde to a proto to máš v manuálu.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Tomik Kralu, Jméno, karlic, adner, sipadan, Metyl
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 14
Členové online 0

Celkem členů: 16,766
Nejnovější člen: musicbass
TOPlist

Copyright © 2026