Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

nosič kol

Poslední aktualizace před 24 hodin
L
ludvaČlen
Přidáno před 5 let
Koupil jsem si nosič na kouli na auto pro dvě elektrokola. Mám starší (starý) karavan do kterého se již nevyplatí moc investovat. Je možné svépomocí (nejsem nešikovný) přidělat dozadu karavanu kouli, na kterou bych tento nosič uchytil a tím kola mohl převážet? Muselo by se to nějak přihlašovat nebo ohlašovat na policajtech? Možná je to bláznivý nápad, ale takových mám kolem sebe více a všechny slouží svému účelu. Díky za reakci.
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let
Ahoj, tím karavanem myslíš obytné auto?
Pokud ano, není problém koupit závěs, udělat připevnění a legalizovat.
Upravil kutil1 dne 02.08.2021 17:03, před 5 let
L
ludvaČlen
Přidáno před 5 let
Tím karavanem myslím obytný přívěs
T
ThomanČlen
Přidáno před 5 let
Prodává se "koule-tazne na jeklu" který se připevní na oj karavanu.. tam pak asi jde nacvaknout držák na kola. Já bych do tohoto teda nešel, ale rozhodně lepší než něco bastlit za karavanem.
ZdenekZsPZdenekZsPČlen
Přidáno před 5 let
Dávat takovou zátěž na zadek karavanu asi nejní moc dobře. Nechci radit, ale držák na kouli bych vymněnil za nosič na oj karavanu a kola dal spíš na oj než na zadek.
B
BeryČlen
Přidáno před 5 let
Já bych se hlavně vyhnul tak razantnímu přidávání váhy na zadek přívěsu vzhledem k popisu stavu přívěsu, který uvádíš ve vláknu o konzervaci podlahy ... Obával bych se, aby to nezačalo za provozu rychle zhoršovat jeho stav. Sám mám přívěs z roku 87 a za 4 roky, co ho mám, jsem strávil víc času jeho opravama a úpravama (i co se týká zpevnění), než používáním. Ne že by bez toho ještě pár dovolených nepřežil, ale proč na to chátrání jen koukat a trochu to nezpomalit, že jo.
Další věc je rozložení váhy, dát na zadek 2 elektrokola, nosič a kouli s nějakým rámem, dá to vše dohromady odhadem 70-80 kilo, takže už by měl jeden člověk co dělat tu houpačku svojí vahou vůbec dostat na kouli auta :-) Nehledě na jízdní vlastnosti, takový kyvadlo už by se muselo projevit.
Já radši šel cestou kol na oji, kterou ale mám kraťoučkou, takže bych tam kupovaný nosič asi kloudně nenacpal, totéž kombinaci koule + nosič určený na tažný (leda takový ten "věšák" na 3 kola na tažný, ale tomu moc nevěřím a občas ho na autě použiju jen nouzově) a svařil jsem si na oj vlastní rám a na něj přidělal 2 střešní nosiče (letos po minimální úpravě ještě přidal třetí). Akorát s takovou váhou na už beztak těžným předku to taky skoro nemůžu připojit a odpojit, rukama to naopak prostě nezvednu a ke kolečku se přes ty kola nedostanu :-( Ale na jízdní vlastnosti a stabilitu si po výměně zadních pružin auta stěžovat nemůžu, hranice rizika rozkmitání je za možnostma motoru.
P
Petr-caravelairNováček
Přidáno před 4 roky
Vidím, že se tu před časem již řešil stejný bláznivý nápad, o kterém uvažuji.
Jsem rád, že nejsem jediný Smile
Jde o přidělání dozadu na obytný přívěs kouli, na kterou bych připevnil nosič jízdních kol pro 4 obyč. kola, určený pro montáž na kouli auta.
Také nemám příliš dlouhou oj, takže dopředu se nosič pro 4 kola nevejde.
Proto bych z důvodu rozložení hmotnosti na přívěsu , na nosič vzadu naložil jen max. 3 kola a jedno na oj.
Vidím v použití nosiče na kouli obrovskou výhodu v tom, nosič kol na kouli nemusím někde ukládat v autě nebo uvnitř karavanu, ale během cesty na dovolenou slouží svému účelu.
Na dovolené, když chceme někam popojet autem bez karavanu, předám nosič kol na auto a může se vyrazit.
Myslím, že přihlašování není nutné.
Ale jak je to s "možností" tohoto provedení? Kvůli policii?
Viděl jsem na internetu foto takového použití na obytném přívěsu, u koule byl štítek s obrázkem přeškrtnutého přívěsu a anglický nápis ve smyslu "nepoužívat pro přívěs - určeno jen pro nosič kol".
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
Privesy mavaju vcelku obmedzenu doloznost, skontroluj si ci so styrmi biciklami a nosicmi uz moc nepresiahnes maximalnu pripustnu celkovu hmotnost karavanu. Bycikel na oji pridava hmotnost hlavne na gulu, ale tie tri vzadu ti tu gulu este odlahcia a o co menej bude na guli, o to viac este bude na naprave karavanu.
Na odlahcenej guli ti musi potom zostat nejaka hmotnost, teraz neviem presne ale aspon okolo 5-7 % hmotnosti karavanu, inac bude suprava nestabilna.
A pridavat hmotnost na zadok asi tiez nie je optimalne pre stabilitu. Na youtube je viacero videi, hladaj "caravan sway", napriklad toto aj s vysvetlenim:
https://www.youtu...eEEC5eVNCk
Mozno to bude v tvojom konkretnom pripade vsetko ok, ale radsej si to poriadne skontroluj.
HONZAV1HONZAV1Člen
Přidáno před 4 roky
Legální to určitě není a když pominu fakt, že mohu být kdykoliv odstaven a zakázána mi jízda do odstranění závady, tak nastupují další fakta.
1. Ten "závěs" by musel být upevněn na rám karavanu, takže zásah do nosné části.
2. Nekoupí se to, takže by musel někdo vyrobit, v případě ulomení/vylomení velký průšvih kvůli pojišťovně.
3. Sice se možná naložením karavanu tzv. na předek podaří vyrovnat hmotnostní bilance, nicméně rám bude enormě zatěžován v krutu a může hrozit praskání rámu samotného, případně i karoserie, která se bude snažit ohýbání rámu eliminovat.
Jak říkám, každého věc, ale tady jde docela o bezpečnost, tak bych moc neriskoval ... .
G
gutČlen
Přidáno před 4 roky
Mít kola vzadu je špatné . Jak psáno výše a na Youtube vezmi dvě bedny s pivem ,dej je dozadu do karavanu za zadní čelo. Jeď někde po dálnici a po cestě ,potom bedny dej na střed nebo na předek karavanu a uvidíš ten obrovský rozdíl jak bude ,,sedět auto ,, . Pokud jezdíš okolo komína a 70 tak je to jedno ale až pojedeš do Prahy tak je to velký rozdíl. Já překládal zavařené maso na dovolenou kousek za Vídní do auta a byl to sakra rozdíl.
J
JménoČlen
Přidáno před 1 den
Zkusím oživit tohle vlákno :-)
Nehodlám sice věšet celý rodinný cyklistický arzenál na záď přívěsu, ale jak děti rostou, s výměnou jednoho kolečka za téměř dospělé přišel problém, kam s ním. Na oji mám samodomo nosič tří kol, ale oj je moc krátká, už takhle je nosič vyrobený na míru konkrétním kolům zapleteným do sebe jak ježek v kleci a s otočenými řidítky a přesto mám zadní narazník auta na obou stranách dobitý, jak se občas nevyhnu zatočení do plného rejdu (zatočit ještě můžu, to se jen zrovna dotkne, ale brzdit nebo dokonce couvat pak kvůli zasouvání nájezdovky ne, to se už nárazník i nosič prohýbá :-)) O otevření kufru auta si samozřejmě můžu nechat jen zdát.
Tedy kam se čtvrtým kolem ? Respektive nemá někdo vyzkoušený způsob, jak jediné lehké kolo alternativně uchytit na zadní stěnu přívěsu bez nějakého zbytečně masivního držáku určeného pro několik kusů ?
K dispozici mám jednoduchý věšák kol na kouli, lehoučký fórový skládací nosič pro snad 5 (!) kol na zadní dveře auta (na popruhy) a masivní těžký nosič 2 kol na zadní dveře s plnohodnotnými kolejnicemi pro postavení kol jako to je u střešních nosičů,uchycení k 5. dveřím auta je utahovacími nerezovými pásy. Přivrtat by se to asi dalo, ale váží to víc jak kolo samotné :-( A přendat dozadu i druhé kolo by se mi sice líbilo, ale přívěsu určitě ne, předek má sice i tak těžký, ale je už v pokročilém věku na takové trápení.
Na střechu auto to taky nedám, tam je krátká široká 500L rakev, kterou bych musel odsunout uplně do strany na hranu obrysu auta a to se obávám, že bych se na dálnici musel trvale prát s volantem.
Tedy neřešil tady někdo úspěšně něco podobného, jak uchytit jediné lehké kolo dozadu za přidání co nejmenší hmotnosti ?
kompersor4kompersor4Člen
Přidáno před 24 hodin
Na karavane máme sice prípravu na nosič bicyklov, používame však bicykle skladacie pretože ich v pohode prepravíme v kufri auta.
Upravil kompersor4 dne 15.07.2026 09:55, před 23 hodin
kompersor4 Připojili následující obrazek:
img_20260524_112644_skladaky_v_kufri_auta.jpg img_20260615_102333_kemp_mal_dubrovnik.jpg img_20260615_101113.jpg
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: ludva, kutil1, Thoman, ZdenekZsP, Bery, Petr-caravelair, kamilio, HONZAV1, gut, Jméno, kompersor4
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 19
Členové online 0

Celkem členů: 16,758
Nejnovější člen: Michal09
TOPlist

Copyright © 2026