Jak se v současnosti platí dálniční poplatky pro obytky do ( oficiálně ) 3,5 tuny ve Francii, ve Španělsku a v Portugalsku?
Dočetl jsem se, že na na některých úsecích dálnic ve Francii už nejsou mýtné brány, kamery snímají průjezdy a majitel auta se musí dopředu někde na netu zaregistrovat a pak to tam i zaplatit.
Kolik to tak stojí? Podle našich zkušeností z roku 2023 jsou ceny ve Francii dost odlišné a v různých částech Francie byl jiný i systém ( na JV se platilo na mýtnici při opuštění dálnice, na Z se to zřejmě platilo hned na vjezdu do placenýho úseku ).
Stále platí, že obytky do 3,5 tuny neplatí dálnice v Německu?
Ahoj moje zkušenosti z roku 2024, Německo bez poplatku, přejet Francii do Španělska po dálnici je zbytečná finanční rána (10 tis. Kč a více), takže jsme jeli "bez poplatku" a byla to jízdní i časová pohoda (někdy jsme teda projeli omylem statkem, ale to už k tomu patří). Španělsko i Portugalsko krásné silnice dálničního typu a většinou všechno bez poplatku. Ujeli jsme asi 12 tis. km a zaplatili jsme za dálniční poplatky asi jen 6 euro, když jsme ve Francii omylem najeli na dálnici. Takže dej si navigaci "bez poplatku", budeš tam časově stejně a ušetříš 20 tis. Kč. Takže asi tak
Ahoj Hujer. Díky moc za užitečné info. Na cestu do Portugalska a zpět máme pouze 19 dní a tak to přes Francii bude spíš jen přejezd a každej ztracenej den bude mrzet. Když jsem na Mapy.cz vyzkoušel variantu cesty přes Francii bez mýta a s mýtem, tak bez mýta to bylo asi o 50 km kratší, ale časově o 7,5 hodiny delší což je zhruba jeden den cesty. Ve srovnání se zaplacením 10 tisíc za mýto bych i ten jeden den obětoval, ale obávám se, že když budeme projíždět všechna ta města a vesnice po trase, že zdržení bude větší než 7,5 hodiny.
Jsem rád, že jsi mi potvrdil moji zkušenost ze Španělska. V roce 2023 jsme jeli po trase Andorra, Barcelona, Pamplona a San Sebastian a do deníku jsem si tehdy zapsal: "Přes celé Španělsko zadávám do navigace neplacené úseky, mají tady totiž neplacené čtyřproudé silnice skoro jako dálnice". A co si vybavuju, tak dost často ty silnice vedly souběžně s dálnicí, pamatuju si, že jsem se tomu tehdy divil.
Ahoj Dusan73, nojo já jsem měl na cestu 6 týdnů, takže 7,5 hodin rozdílu jsem bral jako "že je to stejně". Mně spíš vadil ten přejezd přes Francii, fakt je to tam a zpět přes 20 tis. Kč, a ty už fakt radši utratím jinak....
Dušan73, možná trochu kecám, možná to není 20 tis. Kč, už si to nepamatuju, ale vím, že mne překvapila docela velká částka ... zase abych Tě nevyděsil!!!
V roce 2023 jsme jeli přes Francii po trase Bayonne ( u San Sebastianu ), Bordeaux, Angouléme, Bellac, Guéret Montlucon, Moulins, Paray-le-Monial ( tady jsme spali na STPL 46.44830, 4.12015 zadarmo se servisem vylití vody a WC plus 5 E za elektriku na 8 hod. nebo za 10 E na 16 hodin a možností načerpat 100 litrů vody za 2 E, je tu místo pro asi 40 obytek, z toho 8 má možnost se připojit na elektriku, doporučuji, 200 metrů od STPL je menší bazilika a celé městečko je hezké ), Chalon-sur-Saone, Dole, Besancon, Mulhouse. Za mýto jsme zaplatili 59 E ( asi 1.450,- ), nejméně za část z Bordeaux do Paray-le-Monial ( 572 km ), jen 5 E za úsek u Montluconu. S výjimkou asi 100 km to byly čtyřproudé silnice vypadající jako dálnice.
Letos plánuju jet přes Méty ( jedna z největších katedrál ) a Orléans ( zámky na Loiře ) na Bordeaux a San Sebastian a s touto severnější trasou nemám zkušenost.
Ahoj, není to ani deset ani dvacet tisíc.Letos jsme byli ve Španělsku celou zimu.Mame auto a karavan.Jezdim na Lyon a letos jsme zaplatili za celou dálnici směrem domů 130 eček.