Docházel nám plyn v Itálii. Plnění plynu nikdo neudělá, protože nepasuje závit který se používá na italské flašce a je to tak jak všude zakázané. Při přeplnění hrozí vystříknutí tekutého plynu do spotřebičů a regulátoru a podobné veselosti co nechcete zažít. Proto se pokuste sehnat Italskou lahev na propanbutan bombola , my sehnali na benzince za 30 eur. Plus člověk na benzince byl tak obrychtovaný že vytáhnul i regulátor 30 Mpa se závitem na Bombolu a druhý konec na naši hadici do karavanu asi za 14 eur.
Ja jsem u Cinana na TEMU koupil za par korun sadu redukci PB flasky. Sest kusu, sedi to na vsechno mozne. V Italii jsem to jednou resil a domluvil jsem se s jednim garaznikem, at mi ceskou naplni pres CZ/IT redukci s tim, ze chci 18 litru plynu (10 kg flaska). To je chloupek min, nez udela jakakoli smes propanu a butanu. Zaplatil jsem asi patnact eur a bylo. Ja mam v karavanu digitalni zavesnou vahu, na ktere si objem plynu snadno zkontroluju. Prazdnna PB ceska lahev ma okolo 10,8 Kg.
Ital mi to do ni natroubil pres plnici koncovku nekde na LPG pumpe.
Tim padem jsem nic nemusel menit. Reduktor mam s nemeckym zavitem, puvodni, jak jsem karavan koupil a ceske flasky pripojuju pres redukci. Ona by ceska flaska na nemecky zavit i sla, ale nesedi tesneni - ceska ma ploche a nemecka O-krouzek, neni to uplne koser. Proto redukce.
Preplnit flasku je nebezpecne i proto, ze plyn se potrebuje teplem rozpinat a pokud nema kam, muze neco rupnout. V lepsim pripade zavit ventilu, ventil proleti nekam nahoru a flaska vysici. V horsim pripade se muze stat ledacos. Problem domaciho plneni je hlavne v tom, ze lidi kaslou na kontroly data tlakove zkousky. Proc? No protoze zkousku nikdo platit nechce a jedine reseni je, poslat propadlou flasku do obehu nekde na pumpe a vzit 'novou'. Jednak se do toho malokomu chce - koupit plyn za draho, kdyz si ho plni za levno a plnirna pak nafasuje flasku, kterou musi bud prezkouset (vycisteni, vymena ventilu, prezkouseni, vysuseni) a nebo rovnou vyradit. Takze plnirna je v minusu.
No a domaci plnic, kterej neresi datum revize, muze nechat flasku proreznout (kondenzat vody z PB um udelat svoje) a pak flaska nekde rupne a vsichni se divi.
No tak se to zatrhlo. Ale datum kazdej na flasce ma, pokud neni tupej a umi cist, sam si to zkontroluje.