Citovat
Petr V napsal:
Citovat
Rudy napsal:
No asi jsem to napsal nepříliš šťastně ale nemyslel jsem to zle, natož urážlivě. A soudit někoho bych si už vůbec nedovolil. Opravdu mne zajímaly ty důvody, proč vařit na dvakrát. Jednou doma a podruhé v karavanu. Dietu, alergie či nemoc samozřejmě beru. Skandinávie zní logicky, nebyl jsem tam však.
Při cestách po okolních státech mi však smysl zavařování zásob uniká. Přece součást cestování je i ochutnání místních jídel a surovin. Kde jinde si dát dobrou pastu než v Itálii, vynikající sýr v Holadsku, vše co je k jídlu ve Francii, perkelt či zvěřinu v Maďarsku, čerstvou rybu v Chorvatsku nebo halušky s brynzou na Slovensku? No a taky se pokusit ta místní jídla s místních surovin uvaŕit.
Přijde mi jaksi zvláštní sedět u moře, poslouchat jeho příboj a ládovat se knedlo-vepřo-zelem.
Tak nic ve zlém :_
jo, po prvním přečtení mě tvůj příspěvek tak trochu nadzdvihl, je dobže že jsi to doplnil.
My osobně nezavařujeme, ale bereme s sebou bždy pár hotovek http://www.hotovk...
snažíme se poznávat místní stravu, tu ale nevaříme, z místních surovin ji musí přeci udělat místní kuchař, Takže střídáme místní kuchyni v restaracích a dovezené hotovky. Jsou chutné a rychle připravené ke konzumaci. Osobně považuji čas strávený vyvařováním v karavanu na dovolené či výletu za ztrátu času.
Citovat
rubici napsal:
Ahoj,
jsem nováčkem v zavařování jídel a proto se chci zeptat na vaše zkušenosti. Zkusila jsem pečené vepřové, a po jedné sklenici masa na houbách a guláše. Sterilovala jsem 1,5 hodiny v troubě při cca 120°C (voda, která byla v pekáči se ale nevařila). Zatím vše skladuji v lednici, vydrží ale taková "konzerva" i 14 dní v garáži auta při 30°C? Omáčky jsem nezahušťovala, dočetla jsem se, že se to pak kazí.
Pak bych se chtěla zeptat na radu ohledně vepřové konzervy. Mým cílem byla vepřovka z mého dětství - tedy maso ve vlastní šťávě se sádlem. Idea byla, že už nebudu muset použít žádný další tuk a sádlo v případě nutnosti odeberu. Namixovala jsem krkovici a bůček 1:1, ale výsledek je téměř bez sádla!! Už jsme jednu zkusili, je moc chutná, na rizoto super. Nejsme žádný sádložrouti, ale fakt mě to překvapilo.
Díky za vaše tipy.
Citovat
Vasu napsal:
Pepo, napsal jsi to přesně. Já si opravdu, nedovedu představit, jak jezdím na divoko, jsme v národním parku ve Skandinávii a hledám po vesničkách otevřený obchod s potravinami. Mám vymyšlené jídlo na 21 dnů z různých druhů konzerv, ať již koupených , nebo udělaných a výroba oběda trvá do 20 minut. Na dovolené chci něco vidět, a ne vařit. Vaříme chlapi, ženské odpočívají, mají toho za rok doma dost ! Radši o hodinu více v přírodě, než u plotny.
A ten citát : Chceš-li někoho soudit, tak nejprve ujdi alespoň dvě míle v jeho botách, je moc trefný !
Citovat
lada721 napsal:
Dobré je také si vzít na cestu platební kartu, lepší je zlatá. Jo, a nemusí se ani zavařovat.:D:_
Citovat
JiPe Highlanders napsal:
Citovat
rubici napsal:
Ahoj,
jsem nováčkem v zavařování jídel a proto se chci zeptat na vaše zkušenosti. Zkusila jsem pečené vepřové, a po jedné sklenici masa na houbách a guláše. Sterilovala jsem 1,5 hodiny v troubě při cca 120°C (voda, která byla v pekáči se ale nevařila). Zatím vše skladuji v lednici, vydrží ale taková "konzerva" i 14 dní v garáži auta při 30°C? Omáčky jsem nezahušťovala, dočetla jsem se, že se to pak kazí.
Pak bych se chtěla zeptat na radu ohledně vepřové konzervy. Mým cílem byla vepřovka z mého dětství - tedy maso ve vlastní šťávě se sádlem. Idea byla, že už nebudu muset použít žádný další tuk a sádlo v případě nutnosti odeberu. Namixovala jsem krkovici a bůček 1:1, ale výsledek je téměř bez sádla!! Už jsme jednu zkusili, je moc chutná, na rizoto super. Nejsme žádný sádložrouti, ale fakt mě to překvapilo.
Díky za vaše tipy.
A ještě pokud chceš mít zdravé domácí masové konzervy bez chemie, tak takové ti v garáži při 30 st C určitě nevydrží. Ty musíš mít pěkně v chladu v ledničce. Pokud se ti to tam nevejde, je dobré vozit ještě jednu přenosnou chladničku 12V/230V v garáži.
Citovat
rubici napsal:
Ahoj,
děkuji za všechny reakce, letos jsem zavařování zkusila poprvé a moje motivace se zkládá z několika částí. Kromě těch o kterých jsem mluvila, to je nechuť být ve stresu, že dnes MUSÍM sehnat krám, abych nakoupila. Letos jedeme do Skotska a cestu plánujeme "na diviko", městům se spíš vyhýbat. Takže při porcích, co sní náš synek, bych byla obden ve stresu.
Mám zavařeno chabých 5 sklenic, až přijememe, napíšu zkušenosti s trvanlivostí (i když při tomhle počasí se jen tak něco nezkazí).
Přeji všem šťastnou cestu.
Zdraví Katka
Citovat
Petr a Mirka napsal:
Citovat
Vasu napsal:
Pepo, napsal jsi to přesně. Já si opravdu, nedovedu představit, jak jezdím na divoko, jsme v národním parku ve Skandinávii a hledám po vesničkách otevřený obchod s potravinami. Mám vymyšlené jídlo na 21 dnů z různých druhů konzerv, ať již koupených , nebo udělaných a výroba oběda trvá do 20 minut. Na dovolené chci něco vidět, a ne vařit. Vaříme chlapi, ženské odpočívají, mají toho za rok doma dost ! Radši o hodinu více v přírodě, než u plotny.
A ten citát : Chceš-li někoho soudit, tak nejprve ujdi alespoň dvě míle v jeho botách, je moc trefný !
Přesně jak píšeš,
taky si nedovedu někde představit, jak hledám obchod s čerstvým masem, zeleninou a jinými věcmi, samozřejmě když na něj narazím, taky si koupím, ale na 100% s tím před cestou nepočítám....
Citovat
Rudy napsal:
Citovat
Petr a Mirka napsal:
Citovat
Vasu napsal:
Pepo, napsal jsi to přesně. Já si opravdu, nedovedu představit, jak jezdím na divoko, jsme v národním parku ve Skandinávii a hledám po vesničkách otevřený obchod s potravinami. Mám vymyšlené jídlo na 21 dnů z různých druhů konzerv, ať již koupených , nebo udělaných a výroba oběda trvá do 20 minut. Na dovolené chci něco vidět, a ne vařit. Vaříme chlapi, ženské odpočívají, mají toho za rok doma dost ! Radši o hodinu více v přírodě, než u plotny.
A ten citát : Chceš-li někoho soudit, tak nejprve ujdi alespoň dvě míle v jeho botách, je moc trefný !
Přesně jak píšeš,
taky si nedovedu někde představit, jak hledám obchod s čerstvým masem, zeleninou a jinými věcmi, samozřejmě když na něj narazím, taky si koupím, ale na 100% s tím před cestou nepočítám....
Mnoo, my ty obchody taky nehledáme. Na druhé straně na 100% počítáme s tím, že na nějaký cestou narazíme. Nakoupíme v něm na 2-4 dny zásoby a z těch vaříme. Až dojdou zastavíme u dalšího. Z domova nevozíme téměř nic, respektive zásoby na ty cca 2 dny. Zatím ve všech zemích které jsme navštívili jsme vždy potraviny bez problémů nakoupili a to obvykle v lepší kvalitě než v tuzemsku. Popravdě řečeno, vracíme li se přes Německo, Rakousko, Itálii nebo Polsko vozíme spíše zásoby kvalitních potravin domů. Většinou vyjdou i levněji.
Každý to holt máme nastaveno jinak. Nikomu však náš způsob nevnucuji, ale taky zavařovat určitě nezačneme.
Mějte hezký večer :_
Citovat
Petr a Mirka napsal:
Jistě, to je podle toho kam jezdíš, na severu se ti stane, že narazíš na benzínku a jsi rád že ti dají vodu, na maso a zeleninu se tam ptát nebudu myslím že by mi jí nedali, když se po 2-3 dnech zvedneme z místa a popojedeme a zrovna se nám někde líbí, tak v ten moment si povím jestli budu hledat obchod a to místo už neprozkoumám nebo zůstanu a šáhnu do nějakých "železným zásob", jezdíme deset let a vždy jsme jezdily na 4 týdny v létě na dovču a můžu ti říct že se nám to stalo mockrát, něco jiného je třeba ta Itálie atd.. tam je to více osídlené a když popojíždíš tak určitě narazíš, a nebo když jsi v kempu (což mi nikdy nebyli) tak si tam koupíš a i rád ochutnáš místní
Tak si myslím že to není o tom jak to má kdo nastavené, alespon v našem případě, bud budu vyhledávat na dovolené obchody, nebo budu projíždět a kochat se tím co chci vidět a když narazím tak koupím (nejsem moc velkým zastáncem plechovek a skleniček), ale nějaká ta rezerva musí být.:)