Zdravím všechny,
Chtěl bych se zeptat, zda je tu někdo, kdo projel norsko s karavanem (ne obydkou)? V létě chceme vyrazit na tři týdny okruh po Norsku (východ, západ až po jižní část), a rád bych se podělil o zkušenosti co se týče sjízdnosti cest s karavanem hlavně na západě, parkování, kempování na divoko a celkových poznatků z cesty. Máme malý karavan, nic velikého, tak si myslím, že by to mohlo být v pohodě, ale rád si vyslechnu osobní zkušenosti a nechám si poradit. :-)
Díky, Michal
Lubos a DasaČlenPřidáno
před 4 rokyUž to sice je pár let co jsme tam byli. Potkávali jsme tam dost karavanistů s přívěsem a nikde jsme neviděli nějaká omezení. Jen na některé vedlejší horské vyhlídkové silnice byl zákaz vjezdu souprav nebo vozidel nad stanovenou délku, ale to byly snad jen dvě výjimky. Setkali jsme se několikrát i s tím, že v horách na malém parkovišti byl ponechán zaparkovaný karavan a posádka jen v autě si odjela udělat výlet někam stranou.
RobertČlenPřidáno
před 4 rokyS Karavanem jsem tam byl 15x. Napiš, co tě zajímá, nejraději do SZ.
Roberte to je tajné co chceš poradit ohledně cesty po Norsku ???
RomanPatrolČlenPřidáno
před 4 rokyTaké bych se chtěl něco málo dovědět. Díky.
Díky, tak zajímalo by mě jak je to se sjízdností silnic s karavanem, např. Trolí stezka, Geiranger, fjordy atd. Dále pak, jak je to s parkováním na divoko, jestli je to s karavanem v pohodě, jestli je možné někde dobít baterku v karavanu i mimo kemp (napíchnout se na 220) a celkově, jestli je nějaké doporučení, na co si dát pozor, nebo ze zkušeností co jak dělat. Asi se ptám jako blb, ale jedeme do Norska poprvé a stále všude jen poslouchám, že Norsko je pro obytky a ne karavany, proto se ptám.
Díky kluci
RobertČlenPřidáno
před 4 rokyNemyslím žádné tajnosti, ale na těchto stránkách jsou příspěvky zpravidla krátké a o cestování ve Skandinávii se dají napsat knihy. Celkem jsem tam již strávil 36 měsíců, takže zkušeností mám docela dost. Proto bych se radši rozepsal na SZ.
Je naprosto jedno, jestli se jede obytkou, nebo se táhne přívěs. S ním se možná přesouváš pomaleji v Německu, ale v Norsku je max. rychlost 80 a ta se mnohde nedá dosáhnout ani závodním autem. Takřka všechny cesty jsou asfaltované (na rozdíl od S a FIN) a nikdy se mi nestalo, že bych se někam nedostal.
Co se týká kempování na divoko, není problém. Je třeba najít takové místo, kde nikomu nepřekážíš. Platí jediné pravidlo - né blíž, než 150m od obytné budovy. Také není vhodné pobývat na jednom místě moc dlouho, toho se tedy držím já. Mají zákon (i ve Švédsku), že příroda je pro všechny, proto je možné třeba přespat i v NP, což u nás nejde. A připomenu ještě jeden předpis - od dubna do října se nesmějí dělat otevřené ohně, (toto v S neplatí, tam se zase nesmějí dělat na skále).
Baterku asi nikde nedobiješ, alespoň já jsem takovou zástrčku venku viděl jen jedinkrát.
V Norsku jsou některé úseky zpoplatněny (všechny dálnice a občas i úseky 1. či 2. třídy). Někdy třeba most, vjezd do města či např. výjezd na Dalsnibu atd. Mají tam automatický systém placení AutoPass. Když to bylo v 1. a druhé verzi, zaregistroval jsem se. Teď mají třetí verzi a na tu jim kašlu. Dále jsou placeny vnitrostátní trajekty. Cena je dle délky plavby a délky soupravy (např. do 10m 300NOK, nad 10m 450NOK). Někde ovšem přepravci "spadli z višně" a chtějí nesmyslné sumy. Za kovidu místo vybírání peněz jen ofotili SPZ a kasírovali jen náklaďáky a autobusy. Bylo to tak i vloni, ale letos už budeme platit.
Mnoho zážitků přeje Robert
Roberte není to takhle lepší ? Mnoho lidí má praktické informace od Tebe a určitě poděkuji . Všichni jsme nebyli všude ale poučit se nechám .
Děkuji
Roberte díky, jsou to všechno pro mě velice cenné rady a vážím si jich. Co se týče toho mýta, jak píšeš, mám vyjednané zapůjčení mýtné krabičky, měly by tam být i díky ní slevy na trajekty, tak uvidíme.
HappyCamperČlenPřidáno
před 4 rokyByli jsme tam s karavanem (auto + karavan) loni.... a není krásnější země..aspoň dle našeho názoru.. :-)
Všude prostoru dost..naše souprava měla 13m.....se spaním na divoko taky není problém...ale i kempy tam nejsou extrémě drahé...oproti ostatním věcem v norsku.. My byli se třemi dětmi...takže jsme kempy občas využívali k odpočinku...třeba i půjčení člunu a rybaření atd..a vylití toalety a šedé vody atd...
Trolí cesta s karavanem taky bez problému...tam jde spíš o šířku..poněvadž furt se s někým vyhýbáš...
Jinak určitě se vyplatí ta mýtná krabička...já dělal registraci u Flyt ...až Ti přijde krabička tak registrace autopassferje.no kde si zaregistruješ tu mýtnou krabičku..zaplatíš kredit..myslím min. 3000NOK a máš slevu na trajekty 50%. Jak psal Robert..min. rok to nějak moc neřešili a všude jsem platil jak za osobní auto dle registrace u Flyt...a karavan a délku soupravy nikdo neřešil..a k tomu ještě měli akci že málo vytížené trajektové spoje byli zadarmo..takže jsme pluli na Lofoty a zpět zdarma...
Dobíjení nevím...já dobíjím za jízdy a solárem..takže jsem externí elektriku nepotřebovali... Vody je všude dost...
Taky jsme zvolili cestu tak, že jsme na sever jeli postupně Norskem..a pak domů přejezd přes švédsko... lepší silnice...vyšší rychlostní limity atd..
Za mě čím víc na sever...tím hezčí ...ale taky horší počasí...ale Lofoty jsou nejkrášnější...
Pokud tě zajímá něco konkrétního...písni.
Užijte si to ..Petr
Díky všem za rady. Jak mám rozumět tomu Teď mají třetí verzi a na tu jim kašlu.
Co je tedy nejlepší? Registrovat se nebo objednat krabičku, a u koho?
Díky moc.
RobertČlenPřidáno
před 4 rokyAutoPass obhospodařuje Britská firma. Ta dělala při druhé verzi "vyúčtování" jednou měsíčně (před tím se předplatil kredit /300NOK/ na 56 dní). Tento kratší termín měl tu výhodu, že za měsíc se ti nahromadila na účtu menší částka za mýto (než za 56 dní) a zkušenost moje i kamarádů je taková, že se jim nevyplatilo pro malé částky dohledávat někde v zahraničí adresu a posílat fakturu. Oni to moc důsledně neberou, poslední 3 roky byly trajekty grátis. Takže když to shrnu, od té doby, co naběhla současná inovace, mě nepřišla žádná faktura.
Díky za odpověď ale asi jsem tupej moc to nechápu. Proto prosím pro lamu, co je pro mě v tuto chvíli nejlepší. Plánujeme od cca 20. června tak na 2 měsíce od jihu až na NK .
Diky
HappyCamperČlenPřidáno
před 4 rokyZa předpokladu že už letos tam asi nic zadarmo nebude...a pokud plánuješ využívat hodně trajekty..tak bych si pro auto s karavanem určitě registraci udělal a předplatil si autopassferje.no ..kde budeš mít na trajekty slevu 50%...
Omlouvám se zapoměl jsem upřesnit obytňák 7,5m do 3,5t.
Diky
Ne ne, viz přiloha
To co uvádíš jsou ceny pro soupravu nad 15 m a obytňák přes 10m s přívěsem.
Upravil Mira2B7 dne 30.01.2023 22:33,
před 4 roky
Mira2B7 Připojili následující obrazek:
Je to tak... omlouvám se za přehlédnutí.
Takže 100€ versus 228€ (2380 vs 5440). Samozřejmě plus biz (mě stál 960,-).
Biz platí i pro most Storebaelt (tam a zpět 1210 DKK = 3880Kč bez biz nebo s biz 1150 DKK=3690 Kč)
Takže na těchto dvou mostech při cestě tam a zpět to je úspora cca 2300 Kč. To jde, ne?
Teď ještě pátrám, kde všude by se dala ještě použít...