Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/

Norsko s karavanem

Poslední aktualizace před 11 měsíců
H
HacanNováček
Přidáno před 1 rok
Petře díky, za super příspěvek. 😊 Když už jsi nakousl to rybaření, může se chytat kdekoliv bez problému, nebo je třeba nějaké povolení? My s klukem chytáme rádi, tak bychom si nějaké cajky s sebou vzaly.
Jinak k tomu mýtu, možná to někomu pomůže, ale já jsem si vyjednal přes p. Michala Holého z NORGE.CZ zapůjčení mýtné krabičky (oni je půjčují), abych si nemusel objednávat svojí, po dobu naší cesty jí zaregistrují na mě a pak mu jí zase vrátím. Účtují si poplatek asi 1200kč, ale vše zařídí a člověk se o nic nestará. Zařizoval mi i trajekty ze Sassnitzu do Trelleborgu a zpět z Larviku do Hirtshalsu…mají tam jako zastoupení slevu. Počítám, že kdo to znáte a jezdíte pravidelně, si to všechno zařizujete sami, ale já Skandinávii ještě nejel, tak jsem si nechal poradit. 😊 Třeba to někomu pomůže jako inspirace.
D
DDTČlen
Přidáno před 1 rok
... našel jsem, že trajekt na Lofoty je s 10% slevou pro držitele BroBizz...
https://www.torghatten-nord.no/showar...D1DFC86FEB
K
karlicČlen
Přidáno před 1 rok
Jedeme letos podruhé do Norska. Poprvé rok 2015.
Abych ušetřil 50% za vnitrostátní trajekty a 20% za dálnice, tak jsem postupoval podle tohoto článku
https://silverontheroad.com/2022/04/0...nt-page-1/

Zaregistroval jsem se u FLYT https://minside.flytpass.no/ (to spodní menu bez bankovního ID), norská firma provozující mýtný systém Autopass, která mi poslala zdarma mýtnou krabičku do ČR za 3 týdny. Pošta chtěla automaticky 190Kč za službu proclení, kterou jsem nepožadoval, tak jsem Č.Poště poslal jeden vyplněný formulář, kde zaškrtnete, že jste po nich službu nepožadoval a peníze vám Česká pošta vrátí (ČP zkouší takto okrádat nevědomé) Na stránkách FLYT v mé registraci vidím dluh -200NOK. Faktura ještě není vystavena od FLYT. Asi až projedu mýtnou branou dálnice a nashromáždí se nějaký průjezdy, tak mailem a na stránkách naskočí faktura, kterou musíte zaplatit FLYTu.

Po asi týdnu od registrace na stránkách FLYT naskočilo číslo mé mýtné krabičky. Pak můžete udělat druhý krok.

Druhý krok je registrace u firmy https://minside.autopassferje.no/ , která provozuje norské trajekty (sleva 50%). Při registraci u nich musíte zadat to číslo mýtné krabičky z předešlého kroku, tím se automaticky u nich zobrazí typ auta a RZ (načte se od FLYTu). Musíte si zaškrtnout jak pas za 50NOK , tak zálohu 3000NOK. Po nějakém čase naskočila faktura NOK. Zaplatil jsem zálohu převodem, asi lze jakýmkoliv účtem. Já abych ušetřil za zahraniční převod, tak jsem poslal zdarma na IBAN SEPA platbu v EURech, celkem 287EUR.
POZOR, nezapomeňte do poznámky zadat všechny údaje pro identifikaci platby, není zde variabilní symbol, tak by příjemce nevěděl, od koho a za co platba je. Já poslal v poznámce 4 čísla z faktury a to KID, Org.nr:, Fakturanr:, Kundenr.:. Po nějakém dni na mém trajektovém účtu naskočila platba k čerpání.
Měl by při průjezdu branou ať už na dálnici či trajektu jednou denně dorazit email s foto a info o průjezdech.

Zní to celé složitě, ale za 10 minut máte Flyt, počkáte týden na přidělení čísla krabičky a potom za dalších 10 minut Autopassferje.

Mýtná krabička je přenosná, převeditelná na různá auta (SPZ, RZ). Na svém účtu na stránkách FLYT přidáte další auto a té krabičku přiřadíte, lze kdykoliv, jakkoliv přepínat. Takto lze krabičku půjčovat komukoliv dalšímu. Krabička se nemusí vracet. Za několik let v ní dojde baterka a je na vyhození. Pokud už neplánujete nijak využívat ani půjčovat, stačí poslat mail na FLYT a Autopassferje a oni pošlou zálohy, přeplatky na váš účet.

FLYT stránky https://flytpass.no/

Na cenu paliv, tankování jsem si pokoutně stáhnul do Android mobilu aplikaci DrivstoffAppen https://drivstoffappen.no/
Ofiko mi z ČR nešla, tak jsem ji stáhnul odsud https://apksoul.net/the-fuel-app/
Po stažení souboru *.apk doporučuji otestovat před instalací antivirem zde https://www.virustotal.com/
karlic Připojili následující obrazek:
screenshot_20230131_094333_the_fuel_app.jpg
allfaallfaČlen
Přidáno před 1 rok
Postup je letošní nebo z roku 2015?
K
karlicČlen
Přidáno před 1 rok
Letošní. Právě mi dorazila i plastová kartička od autopassferje.no , tak už mám vše.
D
DDTČlen
Přidáno před 1 rok

Citovat

Při registraci u nich musíte zadat to číslo mýtné krabičky z předešlého kroku...

Tak jsem to spachal s ØresundPay. Chovalo se to trosku odlisne.
Nejdrive jsem zadal SPZ auta a potom mi to automaticky nabidlo cislo BIZu. Jen je teochu matouci, ze cislo je jine, nez to od Øresundu. Vysvetluji si to tak, ze ØresundPay je nalinkován s Autopass a kazdy pripad ma jedinecne cislo.
No kazdopadne zaloha 3000NOK se objevila a karta ma prijit postou. Uvidim. Kazdopadne diky ...
Knaus Van i650MEG, 2017
D
DDTČlen
Přidáno před 1 rok

Citovat

Vysvetluji si to tak, ze ØresundPay je nalinkován s Autopass a kazdy pripad ma jedinecne cislo.

Obdrzel jsem oficialni odpoved Øresundsbron zakaznickeho centra, ze odlisne cislo je opravdu jen pro Norsko a je spojeno s biz, ktere jsem obdrzel od nich..."
M
Mira2B7Člen
Přidáno před 1 rok

karlic napsal:

@karlic -
Pošta chtěla automaticky 190Kč za službu proclení, kterou jsem nepožadoval, tak jsem Č.Poště poslal jeden vyplněný formulář, kde zaškrtnete, že jste po nich službu nepožadoval a peníze vám Česká pošta vrátí (ČP zkouší takto okrádat nevědomé)

Prosím pomoc
právě mi od pošty došlo doporučené psaní že se krabička od Flyt musí celně odbavit. Jak mám postupovat? Nemám s tím vůbec žádné zkušenosti. Musím to nechat udělat poštu nebo musím osobně do Prahy nebo jak?
díky za rady.
K
karlicČlen
Přidáno před 1 rok
Pokud necháš vyřízení na poště, zaplatíš poště oněch 190Kč jak píšu výše, stačí jim to napsat, že souhlasíš s jejich službou. (Mně to udělali bez mého souhlasu a já již dříve používal a používám ten web níže celnisprava, tak nemám důvod cokoliv platit)

Pokud to chceš mít zdarma, tak se zaregistruješ zde
https://cportal.celnisprava.cz/web/po...ortal/ecep
Musíš mít ověření (přihlášení), přes něco z tohoto níže, pokud máš aspoň nějakou banku níže, tak seš OK

Mobilní klíč eGovernmentuMobilní klíč eGovernmentu
eObčankaeObčanka
NIA ID (dříve „Jméno, Heslo, SMS“)
IIG – International ID Gateway
I.CA identita s kartou Starcos
MojeID
BANKOVNÍ IDENTITA
Air Bank
Česká spořitelna
ČSOB
Fio banka
Komerční banka
MONETA Money Bank
Raiffeisenbank
UniCredit Bank

Potom jen vyplníš ve "Vytvoření celního prohlášení" číslo zásilky, které ti avizovala pošta, dáš tam že je to mytná krabička a nově je to zápujčka od Norské společnosti FLYT. Už se neplatí 200NOK, ale pronájem Norsku 5NOK/měs., takže by mělo být vše zdarma, není to věc, kterou by si měl ke své spotřebě, je to prostředek, součást norského systému evidence průjezdů dálnic, mostů, trajektů, tunelů....
Upravil karlic dne 21.02.2023 14:42, před 1 rok
M
Mira2B7Člen
Přidáno před 1 rok
Díky za odpověď. Celní prohlášení jsem nakonec včera spáchal ale uvedl jsem tam cenu 200Nok která se mi zobrazila jako dlužná částka u FLYTu. Myslím že to změnili až po mé registraci. Takže mi celníci vyměřili poplatek 95kč. No co už zaplatím.
M
mira burstner aversoČlen
Přidáno před 1 rok
Zdravím všechny karavanisty, dovolím si přispět s troškou informací ohledně Norska a cestování tam s karavanem. Byli s jsme tam s manželkou 2x a to 2018 a 2022. Vždy na 3 týdny. Máme karavan Bürstner Averso 390, váha 1200Kg. Ve 2018 taženo superbem 2,0tdi manuál 110kW a ve 2022 superb 2,0tdi automat 140kW.
První cesta tam i zpět přes Sassnitz a Treleborg a nahoru po dálnici Švédskem. Ve 2018 to bylo kromě návštěvy u v Haldenu bylo Oslo, Holmelkolen, jezero Bigdyn, a hory středu Norska (městečko Lom) - Jotuheinem horstva kolem. Na programu byla návštěva Geriengeru se sjezdem s karavanem dolů do kempu. Sjezd ok akorát musíš počítat, že brzdy na karavanu vařící auto v pohodě. Mýto řešeno registrací bez krabičky přes EPC - angličany. Ty od letoška nedělají Norské mýto.
Druhá cesta přes Dánsko mys Grenen - moc hezká lokalita a potom z Histarlsu (nevím pořádně jak se to píše) do Kristiandsandu a po vyspání na parkovišti asi 60 km za městem. Po Lysenvegen ( otvírají ji okolo 20.5.). Je to cesta přes hory cca 60km, ale stojí to zato. Úzka cesta s vyhýbnami. Sjezd do Lysebothu z 1000mnm na 0 mnm za 7km.
Brzy na karavanu vařící, ale jinak žádný problém. V lokalitě je známý Kjerag bol a ta túra stojí za to. následoval Stavanger, pláže nádherné, ale voda pro otužilce. Plavba po Lysenfjordu pod Prekistolen. Následně túra na něj z
druhé strany. Kousek od této lokality je kemp, ale totálně narvaný. Odsud jsme jeli na Hardangerviddu, kde jsme spali Roldalu a turistili zde. To pohoří je krásné a mnoho lidí nepotkáš. Za zhlédnutí stojí ledovec Buebryn. Cesta zpět návštěva v Haldenu, pak Terleborg a lodí do Svinoušče. Plavba s kajuto levnější o 90E a nafta za 37 oproti 2E
Mýto a vnitrotrajekt řešeny registrací přes EPASS24 bez krabičky s platbou kreditkou po webu po návratu.

Norsko stojí za to vidět a karavanem v pohodě..

Míra
DDT, Jirka Vospalek, mira burstner averso
D
DDTČlen
Přidáno před 1 rok

Citovat

Právě mi dorazila i plastová kartička od autopassferje.no , tak už mám vše.

...přidávám se...taky už mám vše.

- krabičku od Øresundsbron (podotýkám, že přišla bez cla Smile)
- plastovou kartu od autopassferje.no (trochu jsem bojoval s IBAN příkazem, protože Revolut nefungoval, až FIO)
Knaus Van i650MEG, 2017
K
karlicČlen
Přidáno před 1 rok
Rybaření
Chtěl bych zkusit v Norsku ze břehu něco chytit. Budeme celý červenec na Lofotech, tak když se budu nudit, tak bych zkoušel Smile
Jsem rybařením naprosto nepolíben. Můžete někdo poradit, jestli mám šanci a co pořídit za výbavu a kde najít potřebné info jak na to Smile .
BountyBountyČlen
Přidáno před 1 rok

karlic napsal:

@karlic - Rybaření
Chtěl bych zkusit v Norsku ze břehu něco chytit. Budeme celý červenec na Lofotech, tak když se budu nudit, tak bych zkoušel Smile
Jsem rybařením naprosto nepolíben. Můžete někdo poradit, jestli mám šanci a co pořídit za výbavu a kde najít potřebné info jak na to Smile .


Ja chodím v Nórsku na ryby na more, ale z brehu sa určite chytať dá. Videl som chytať dosť veľké kusy (treska) pod mostom v Saltstraumen (je zážitok videť, ako sa tam prelievajú vody počas prílivu a odlivu - nespadnúť, lebo je po vás). Skúste pozrieť články a diskusie tu Rybolov Norsko
Upravil Bounty dne 23.02.2023 12:39, před 1 rok
J
JaKČlen
Přidáno před 1 rok
K chytání na moří není třeba žádné povolení. Na sladkých vodách je třeba si koupit lístek a potom v místě lovu i povolenku. Bacha, některé části řek jsou soukromé. Chytat ze břehu se dá a to většinou na vláčku na gumové nástrahy či pilkříky. Je dobré si vybírat proudící úseky - úžiny mezi skalami, pod mostem apod. Počítejte ale, že budete dost váznout a tím i trhat nástrahy za kameny, rostliny apod. Ze břehu je ideální doba lovu za vrcholícího přílivu.
Petrův zdar! Wink
K
karlicČlen
Přidáno před 1 rok
Děkuji všem za tipy na rybaření, i těm v SZ.
Teď ještě rozhodnutí, zdali koupit nějakou amatérskou výbavu na ten měsíc na Bazoši nebo v Decathlonu nebo jinde a pak suchý tréning Smile
J
JaKČlen
Přidáno před 1 rok
To je otázka. Ono vybavení na moře má svá specifika a je to o tom kolik chceš do toho investovat. Ideální by bylo si to někde ve svém okolí půjčit. Obecně se dá říci že pro vláčení by měl prut "stačit" 40 - 60g, délka 3m, (do lodi 2,7m) naviják 40 - 60 (průměr) ideálně na moře (odolný proti slané vodě), vlasec 0,27 - 0,32, nebo pletená šňůra (dražší) také ideálně na slanou vodu, obratlíky s karabinou na +- 10 kg, jigové hlavy 20 - 40g s háčkem 3/0, 4/0, gumové nástrahy +- 10 - 15cm, pilkříky 50 - 70g ..... ono toho je opravdu hodně pro úspěšný rybolov na moři. Jak jsem již uvedl, počítej s tím, že bez větších zkušeností a při lovu ze břehu, budeš hodně nástrah trhat. Je toho poměrně dost a na delší povídání. Na Lofotech by neměl být problém si i pronajmout loď a většinou je s tím spojená i možnost vypůjčit si vybavení. Ideální by bylo najít ve svém okolí rybáře, který má s mořským rybolovem zkušenosti anebo strávit čas pročítáním diskuzí a článků na netu např. rybolovnorsko.cz. Rada na závěr - veškeré vybavení je třeba po skončení lovu pořádně omýt ve sladké vodě. Slaná je prevít. Kdyby jsi to chtěl projít detailěji, můžeme třeba přes WhatsUp tel. apod.
Honza
K
karlicČlen
Přidáno před 1 rok
Ještě jednou díky za rady Smile, zastavil jsem se v Dekáči a mám tedy tuto amatérskou sadu na moře celkem za velmi přijatelných 1500Kč . Pokud vydrží měsíc, tak je to pro mě OK Wink
Souprava na mořský rybolov Ufish Sea 240 ETU
Sada prutu, navijáku a montáží na začátky s mořským rybolovem.
Popis prutu Velikost: 2,40 m. Odhozová zátěž: 40–60 g. Složený: 0,55 m. Počet dílů: 6. Hmotnost: 180 g. Materiál: skelné vlákno. Hmotnost: 448 g.

Popis navijáku Bauxit-100 SW 3000
Model: Bauxit-100 SW 3000. V prodeji s 120 metry vlasce Cristal 35/100.
Vhodný pro praváky/leváky. Počet ložisek: 1.
1 navinutí: 80 cm.
Kapacita (m/mm): 0,25/210. 0,3/165. 0,35/125. Hmotnost: 268 g. Odolnost brzdy: 4,5 kg. Tělo, rotor a cívka z grafitu.
Transportní box, 1 montáž na začátky s rybolovem na položenou z břehu.
2 montáže pro začátky s rybolovem na přívlač z lodi.
1 montáž na mořský rybolov na nástrahu.
2 karabinky ETU.

VLASEC 4×4 500 M
BARVA : SVĚTLE MODRÁ VELIKOST : 30/100

Sada měkkých nástrah na rybolov Kit Shadtex 100
Nástraha na lov dravých ryb v zarostlých vodních úsecích.
Texaský háček zabraňuje, aby se nástraha zachytila za dno.
Zářivě limetková / Olivově zelená

Krabička měkkých nástrah SB XL
Jigová hlava na rybolov na nástrahu Round Jig Head 10 g 4 ks
Zahnuté kleště / vyprošťovač háčků na lov pstruhů F-100

https://www.decathlon.cz/p/souprava-n...mc=8641666
https://www.decathlon.cz/p/sada-mekky...ELEN%C3%81
https://www.decathlon.cz/p/krabicka-m...7851&c
https://www.decathlon.cz/p/jigova-hla...R-p-119145
https://www.decathlon.cz/p/zahnute-kl...R-p-329237
https://www.decathlon.cz/p/vlasec-4%C...-p-7439?mc

Pokud by mi něco zásadního chybělo, tak prosím o doplnění Smile

contents.mediadecathlon.com/p1997693/k$f3a289cadae3da2727e1411a0f3003f0/sq/souprava-na-morsky-rybolov-ufish-sea-240-etu.jpg

contents.mediadecathlon.com/p1611313/k$1602c97b6b58525645395058a30173eb/sq/krabicka-mekkych-nastrah-sb-xl.jpg
Upravil karlic dne 27.02.2023 14:35, před 1 rok
J
JaKČlen
Přidáno před 1 rok
Těžko hodnotit bez toho, že by to měl člověk v ruce. Prut o délce 2,4m je na vláčku do lodi, kde se musí směstnat +- 3 lidi. Na vláčku ze břehu je lepší +- 3 m kvůli délce náhozu. Naviják neznám, ale píšou složení grafit tj. ve výsledku plast, moc dlouhou životnost mu nedávám. Cívka 3000 tj menší, než bych si pořídil já. Vlasec asi OK. Jigové hlavy jsou moc lehké. Tyto jsou spíše na stojatou a mělčí vodu. Je třeba počítat s tím, že u moře se nahazuje za větru a nástraha musí kolikrát propadnout do hloubky i 10 a více metrů kdy to člověk nechává propadnout třeba i 30 sekund. Za tu dobu to vítr a proud odnese a nástraha se nedostane ke dnu, kde je nejvíce záběrů. Nehledě na to, že nahodit za větru s lehkou nástrahou je problém, proto se někdy používají ocelové pilkříky od 50 g výše. U vláčky na moři bude cílovou rybou keller či polak (makrely zřejmě v červenci ještě moc nebudou) a na ty se mi nejvíce osvědčily nástarhy ZOOM od https://betisbait... Jsou tam i hezké články a stojí za to si je přečíst. Nicméně Prut - naviják - vlasec na hobby rybaření asi splní účel. Více bych se tedy věnoval karabiny - jigy - nástrahy a to doporučuji si o tom něco přečíst na webech co jsem zmínil. Ona ta problematika je složitější pokud nechceš ztratit chuť a elán hned na začátku. Kde najít ryby, jak a kam a čím nahodit, jak navázat obratlík tzn. základní uzly, ...... Pokud nebudeš mít k dispozici sonar tak si člověk musí lovné místo "osahat" a zjistit jak je tam hluboko, co je na dně (rostliny, kameny ...) . Není problém za krátkou dobu utrhat 5, 10 nástrah, takže jich mít více k dispozici a různých. ALe to už je vyšší rybářská Smile Rozhodně nechci brzdit Tvoje nadšení, spíše se snažím naznačit na co se připravit a pokud jedeš až v červenci tak máš čas si něco nastudovat a připravit se. Na místě určitě narazíš na nějaké rybáře tak je pozoruj a dozvíš se spoustu věcí. Třeba se i potkáme - na přelomu červen - červenec budeme projíždět Vesterály a Lofoty a rybařit též plánujeme. Tak ať se daří.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 1 rok
@ Karlic

Ahoj,
Kup co nejdelší prut můžeš a na ty sady barevných nesmyslů zapomeň.
Z břehu, aby to za něco stálo potřebuješ chytit makrelu a ta tohle nežere.
Ideální jsou stříbrné úzké stříbrné pikříky s trojháčkem zhruba takové to https://www.catchman.cz/pilkery/pilke...-stribrny/.
Musí ale mít i správnou délku, cca. 10 cm, kratší ani delší makrela také nežere. Je to s nima složité, ale chutnají pak dobře na ohni.
V Norsku když se zeptáš, tak Ti každý poradí na co v oblasti a hlavně co chytat a když budeš mít štěstí, tak Ti dají pár pilkříků zdarma aby podpořili Tvé rybářské vášně.
Takže dlouhý prut, nahodíš kilometr a pak už jen pomalu navijíš zpět k sobě a sekneš když je správný okamžik .... je to vcelku nuda, jde to rychle a za hodinku máš většinou pár kousků na večeři (tedy chytám jen za polárním kruhem, tam teprve se mi to líbí).

P.S. prut mám z Decathlonu také, je to ta nejdelší série "CARP", naviják sériový, ale nejsem rybář, takže výbavu neřeším, chytám ryby jen když mám hlad Grin

P.S. 2: V moři z břehu nic moc, pořád stejné ryby, ale ve strouhách sladkovodních ti jejich lososi, to je zážitek, to je teprve ryba, ale na tu už se musí platit, ale zase nepotžebuješ téměř nic, jen trošku vlasce a samozřejmě červy, nic jiného v Norsku losos nežere, tam jsou všichni strašne rozmazlení.
V tomto případě se ptej po krabičce "worms", nejlépe živých až budeš projíždět civilizací ....
Upravil sipadan dne 27.02.2023 19:23, před 1 rok
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner


hykro.cz
Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 37
Členové online 2
krejcik, sarik

Celkem členů: 15,965
Nejnovější člen: ProdejIveta
TOPlist

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,216,258 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.24720 sekund | Průměrně za: 0.2472 (0) sekund | Dotazy: 134 | Použitá paměť: 2.29MB/2MB